Egy taxitársaság nevében hirdetnek blokádot Ferihegy ellen

2018.03.27. 06:33
A Magyar Nemzet egy köremail és egy honlap alapján írja, hogy az Európai Taxis Egyesület forgalomlassító demonstrációra és a Liszt Ferenc repülőtér blokádjára készül a választás hétvégéjén. A társaság elnöke szerint valaki visszaélt a nevükkel; az ügyben már feljelentést tettek.

A parlamenti választás előtt akarja blokád alá venni az egyik taxisegyesület a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret – írja a keddi Magyar Nemzet egy köremail alapján, melyet az egyik taxistársaság, az "Európai Taxis Egyesület" küldött tagjainak. A taxisok a lap szerint

a szavazás előtt két nappal, április 6-tól akarja lezárni a ferihegyi légikikötőhöz vezető utat, egészen vasárnap reggelig.

A tervezett demonstráció indokát abban jelölték meg, hogy nem hajlandók elfogadni azt, hogy a Budapest Airport elégedett a jelenlegi szolgáltatóval, és nem kívánja sem felmondani, sem módosítani a szerződést. Azaz a hivatalos szolgáltatók körébe nem tartozó taxisok nem várakozhatnak öt percnél hosszabb ideig az utasokra a 2-es terminál előtt, a belső körben. A tervezett demonstrációnak lesz egyfajta kormányellenes felhangja is, mivel ezekkel a szavakkal hirdették meg:

2018. április 8. nagy változást jelent mindannyiunk életében. Egyrészt lehetőségünk nyílik leváltani a velejéig korrupt, dilettáns kormányt, másrészt visszaszerezhetjük a repteret. (...) A repteret akarjuk, és a kormány leváltását!

Az Európai Taxisegyesület weboldalán leírtak szerint a tervezett demonstráció során lépésben gurulnának végig a ferihegyi gyorsforgalmi úton, és a Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljához vezető út sorompója előtt sorakoznának fel, blokád alá véve a repteret. 

A Magyar Nemzet szerint a magát "Magyarország vezető taxis érdekvédelmi szervezeteként hirdető" Európai Taxis Egyesület tagjait a Budapest Taxi sofőrjeinek egy része alkotja. Ezt a társaságot vette meg még 2016-ban Veres István, aki a reptéri Zóna Taxiról vált ismertté. Mint köztudott, ez a társaság, amely szerződésben állt a reptérrel, 2010-ben kurtán-furcsán távozott Ferihegyről. A céget szerződésszegésre hivatkozva tette ki a Budapest Airport. Az ügyben máig büntetőeljárás zajlik, melyben maga Veres István is érintett. A Zónát – amelyre egyébként a sofőrök viselkedése miatt sok utas panaszkodott – a Főtaxi váltotta a légikikötőben, s 2020-ig ezen cég autói állhatnak be a drosztra.

Az egyik legnagyobb hazai taxiszervezet, az Országos Taxis Szövetség tagjai nem vesznek majd részt az akcióban - jelentette ki Metál Zoltán elnök, aki a politikai felhangok miatt is elhatárolódik a demonstrációtól. Az OTSZ Tarlós István főpolgármesterrel is közölte az álláspontját.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály a taxisok akciójával kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, mennyire komoly a fenyegetőzés, de kijelentette, "innentől ez rendőrségi ügy". A Magyar Nemzet újságírója szerette volna megszólaltatni az érintett társaságot is, de a honlapjukon semmilyen elérhetőséget nem találtak, csupán egy veresegyházi postacímet. 

Frissítés: A társaságnak nincs köze a kezdeményezéshez

Sikerült a társaság egyik alapító tagjával, Wéber Rolanddal beszélni, aki a szervezet nevében elhatárolódott az akciótól. Állítja, hogy egy, az Európai Taxis Társasághoz nem köthető freemailes címről küldték ki a felhívást, és a honlapot  sem ők üzemeltetik. Wéber elmondása szerint a több törvény – köztük például a választás rendjéről szóló törvény – megsértését is felvető felhívás miatt már napokkal ezelőtt feljelentést tettek a rendőrségen.