Nem létező dologról tartott sajtótájékoztatót Tuzson Bence?

2018.03.27. 10:51 Módosítva: 2018.03.27. 14:45

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden 11.30-kor sajtótájékoztatót tartott „A kormány nem adja ki a Helsinki Bizottságnak az üres állami tulajdonú lakások listáját” címmel. 

A Helsinki Bizottság viszont állítja: egyáltalán nem kértek ilyen listát senkitől. A sajtótájékoztató előtt háromnegyed órával a Helsinki Bizottság közleményt adott ki, amiben a következőket írják:

A Magyar Helsinki Bizottság nem tart sajtótájékoztatót arról, hogy nem kérte ki a kormánytól az állami tulajdonú lakások listáját. Pedig az az igazság, hogy tényleg nem kérte ki.

Az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón Tuzson Bence mégis azt mondta: „Minden jel arra mutat, hogy a Soros-hálózat már lakásokat keres a migránsok betelepítéséhez.”

A rejtélyes ügyvéd

Az államtitkár egy közérdekű adatkérésről szóló dokumentumot is bemutatott a sajtótájékoztatón, amiben állítása szerint a Helsinki Bizottság egyik munkatársa az üresen álló, állami tulajdonba került budapesti lakások listáját kérte ki, írja az MTI. Az államtitkár kijelentette: a magyar kormány nem adja ki ezt a listát, és áll mindenfajta bírósági eljárás elé.

Amikor egy újságíró megkérdezte az államtitkárt a sajtótájékoztatón, hogy ki jegyzi a közérdekű adatkérést, ugyanis a Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint ők nem tettek ilyet, Tuzson Bence azt mondta: „Március 7-én adta be kérelmet egy olyan ügyvéd, aki nagyon szorosan kötődik a Helsinki Bizottsághoz. Teljesen egyértelmű és valószínű a feltételezés, hogy itt a Helsinki Bizottság adatkéréséről van szó, ez az úriember ezer szállal kötődik a Helsinki Bizottsághoz” – fogalmazott, bár a nevet nem fedte fel.

„Azt várjuk a bírósági eljárástól, hogy nyilvánvalóvá fog válni, amit egyébként már amúgy is tudunk és sejtünk, hogy a Helsinki Bizottságnak egyértelmű célja az, hogy a migránsokat betelepítse Magyarországra és ehhez a megfelelő ingatlanokat is megkeresse" – tette hozzá Tuzson. Hamarosan a KDNP-s Hollik István is tartott egy sajtótájékoztatót, ahol közölte, hogy "ha április 8-án az ellenzék kerül hatalomra, akkor teljesíteni fogják a "Soros-hálózat" rendelését, és nemcsak a kerítést bontják le, hanem beengedik a bevándorlókat, akiket többek között budapesti lakásokba fognak betelepíteni" - közölte, és szerinte ezt az is bizonyítja, hogy kedden szerinte kiderült: a Magyar Helsinki Bizottság az állami tulajdonban levő budapesti lakások összeírását kérte.

A Helsinki Bizottság nem tud erről

A Helsinki Bizottság sajtósa, Zádori Zsolt az Indexnek azt mondta: 

Egyszerűen fogalmunk sincs, miről beszél Tuzson Bence. Egyik jelenlegi és volt kollégánk sem adott be ilyen közérdekű adatigénylést. Sőt, a Helsinki Bizottság soha nem kért ki ilyesfajta adatot. Most partnerszervezeteinknél is érdeklődtünk, például a lakhatási szegényekkel foglalkozó A Város Mindenkié (AVM) csoportnál, de azt mondják, ők sem adtak be ilyet márciusban. 

Zádori Zsolt azt mondja, az is érthetetlen, hogy jön a képbe a kormány, tekintve, hogy a

kormánynak nincs az üres lakásokkal kapcsolatos lakás-nyilvántartása.

Ilyen csak az egyes önkormányzatoknak van, így ha valaki ilyen adatot kér(ne), azt nem a kormánytól, hanem az önkormányzatoktól kérné, és szoktak is kérni. Például az Index is kért már ilyen adatokat az önkormányzatoktól – hasonlóan az AVM-hez –, ki is szokták adni az önkormányzatok, tekintve, hogy közadatról van szó. Ugyanakkor Zádori Zsolt szerint az utóbbi időben a Helsinki egyáltalán nem, de partnerszervezetük, a lakhatással foglalkozó AVM sem kért.

Az önkormányzati tulajdonú lakásokról egyébként leginkább akkor szoktunk hallani, ha kiderül, hogy ilyenekben politikusok vagy a barátaik laknak, vagy ezeket az önkormányzat áron alul eladja (politikusoknak vagy barátoknak), netán éppen kilakoltat belőle egy családot (nem politikust vagy barátot). A kvótakampány hajrájában is előkerült ez a téma, amikor a csepeli polgármester arról beszélt, hogy a betelepített migránsok ki fogják fúrni ezekből a lakásokból a most ott lakókat.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.