Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem létező dologról tartott sajtótájékoztatót Tuzson Bence?

2018.03.27. 10:51 Módosítva: 2018-03-27 14:45:12

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden 11.30-kor sajtótájékoztatót tartott „A kormány nem adja ki a Helsinki Bizottságnak az üres állami tulajdonú lakások listáját” címmel. 

A Helsinki Bizottság viszont állítja: egyáltalán nem kértek ilyen listát senkitől. A sajtótájékoztató előtt háromnegyed órával a Helsinki Bizottság közleményt adott ki, amiben a következőket írják:

A Magyar Helsinki Bizottság nem tart sajtótájékoztatót arról, hogy nem kérte ki a kormánytól az állami tulajdonú lakások listáját. Pedig az az igazság, hogy tényleg nem kérte ki.

Az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón Tuzson Bence mégis azt mondta: „Minden jel arra mutat, hogy a Soros-hálózat már lakásokat keres a migránsok betelepítéséhez.”

A rejtélyes ügyvéd

Az államtitkár egy közérdekű adatkérésről szóló dokumentumot is bemutatott a sajtótájékoztatón, amiben állítása szerint a Helsinki Bizottság egyik munkatársa az üresen álló, állami tulajdonba került budapesti lakások listáját kérte ki, írja az MTI. Az államtitkár kijelentette: a magyar kormány nem adja ki ezt a listát, és áll mindenfajta bírósági eljárás elé.

Amikor egy újságíró megkérdezte az államtitkárt a sajtótájékoztatón, hogy ki jegyzi a közérdekű adatkérést, ugyanis a Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint ők nem tettek ilyet, Tuzson Bence azt mondta: „Március 7-én adta be kérelmet egy olyan ügyvéd, aki nagyon szorosan kötődik a Helsinki Bizottsághoz. Teljesen egyértelmű és valószínű a feltételezés, hogy itt a Helsinki Bizottság adatkéréséről van szó, ez az úriember ezer szállal kötődik a Helsinki Bizottsághoz” – fogalmazott, bár a nevet nem fedte fel.

„Azt várjuk a bírósági eljárástól, hogy nyilvánvalóvá fog válni, amit egyébként már amúgy is tudunk és sejtünk, hogy a Helsinki Bizottságnak egyértelmű célja az, hogy a migránsokat betelepítse Magyarországra és ehhez a megfelelő ingatlanokat is megkeresse" – tette hozzá Tuzson. Hamarosan a KDNP-s Hollik István is tartott egy sajtótájékoztatót, ahol közölte, hogy "ha április 8-án az ellenzék kerül hatalomra, akkor teljesíteni fogják a "Soros-hálózat" rendelését, és nemcsak a kerítést bontják le, hanem beengedik a bevándorlókat, akiket többek között budapesti lakásokba fognak betelepíteni" - közölte, és szerinte ezt az is bizonyítja, hogy kedden szerinte kiderült: a Magyar Helsinki Bizottság az állami tulajdonban levő budapesti lakások összeírását kérte.

A Helsinki Bizottság nem tud erről

A Helsinki Bizottság sajtósa, Zádori Zsolt az Indexnek azt mondta: 

Egyszerűen fogalmunk sincs, miről beszél Tuzson Bence. Egyik jelenlegi és volt kollégánk sem adott be ilyen közérdekű adatigénylést. Sőt, a Helsinki Bizottság soha nem kért ki ilyesfajta adatot. Most partnerszervezeteinknél is érdeklődtünk, például a lakhatási szegényekkel foglalkozó A Város Mindenkié (AVM) csoportnál, de azt mondják, ők sem adtak be ilyet márciusban. 

Zádori Zsolt azt mondja, az is érthetetlen, hogy jön a képbe a kormány, tekintve, hogy a

kormánynak nincs az üres lakásokkal kapcsolatos lakás-nyilvántartása.

Ilyen csak az egyes önkormányzatoknak van, így ha valaki ilyen adatot kér(ne), azt nem a kormánytól, hanem az önkormányzatoktól kérné, és szoktak is kérni. Például az Index is kért már ilyen adatokat az önkormányzatoktól – hasonlóan az AVM-hez –, ki is szokták adni az önkormányzatok, tekintve, hogy közadatról van szó. Ugyanakkor Zádori Zsolt szerint az utóbbi időben a Helsinki egyáltalán nem, de partnerszervezetük, a lakhatással foglalkozó AVM sem kért.

Az önkormányzati tulajdonú lakásokról egyébként leginkább akkor szoktunk hallani, ha kiderül, hogy ilyenekben politikusok vagy a barátaik laknak, vagy ezeket az önkormányzat áron alul eladja (politikusoknak vagy barátoknak), netán éppen kilakoltat belőle egy családot (nem politikust vagy barátot). A kvótakampány hajrájában is előkerült ez a téma, amikor a csepeli polgármester arról beszélt, hogy a betelepített migránsok ki fogják fúrni ezekből a lakásokból a most ott lakókat.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.