Budapesten fogták el a migránsriasztó Mariót

2018.03.28. 15:22 Módosítva: 2018.03.28. 17:59

Jogsegélykérelem keretében Budapesten fogtak el és vettek kiadatási őrizetbe egy 34 éves német férfit, akit a német ügyészek fegyvertörvény elleni bűncselekménnyel vádolnak - írja a Police.hu. A berlini vezető főállamügyész március 13-án fordult jogsegélykérelemmel a magyar hatósághoz. A német nyomozóhatóság kérte elfogását, ingatlanaik átkutatását, vagyontárgyainak biztosítását, pénzintézeti számláinak zárolását.

Mario R.-t március 28-án kora reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Terrorelhárítási Központ közreműködésével Budapesten fogták el, "az eljárási jogsegélyben foglaltak teljesítése folyamatban van" - írják.

A német férfi elfogása mellett a hatóságok házkutatást tartottak Budapesten és Barcson. Lefoglaltak különböző bizonyítékokat, főleg adathordozókat.

Uszító honlapokat is csinált

A közleményben Mario R. néven azonosított férfiről már mi is írtunk, azzal gyanúsítják, hogy 2016 májusa és novembere között illegális fegyverkereskedelmet folytatott a migránsriasztó (Migrantenschreck) elnevezésű, Magyarországról működtetett portálján. Az online áruház németországi illetőségű vásárlóknak értékesített fegyvereket 193 esetben. Az ügyleteket a gyanúsított vállalkozása, és több magyarországi számla révén bonyolították le, Mario R. több mint 100 ezer euró (31 millió forint) bevételre tehetett szert. 

Az MTI német forrásokra hivatkozva azt írja, az eljárás során arra utaló adatok is előkerültek, hogy ő állhat bizonyos uszító honlapok mögött, amik szélsőjobboldali, antiszemita, a holokausztot relativizáló - a holokauszt és más történelmi tragédiák közötti minőségi különbséget megkérdőjelező - tartalmakat terjesztenek. A német szélsőjobboldali szubkultúrába beágyazott gyanúsított korábban tagja volt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártnak.