Nemzetközi bűnügyek gyanúsítottja is kapott a letelepedési kötvényből

2018.03.28. 09:17

A letelepedési kötvény révén volt Magyarországon az a férfi, aki kapcsolatban állhat a tavaly novemberben TEK-es akció keretében lefülelt csoporttal. A rendőrség akkori beszámolója szerint az olasz pénzügyőrséggel összehangolt rajtaütések során a budapesti helyszíneken 143 millió forint készpénzt, három kilogramm aranyat foglaltak le, a csoportnál, amely a rendőrség szerint „kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkozott” – idézte fel a 444.hu és a Direkt36, a két lap a közelmúltban névtelen feladótól a letelepedési kötvények kedvezményezettjeiről kapott listát.

Soros helyett offshore-os

Ebből jól látszik, hogy miközben a kormány a migránsok okozta veszélyhelyzettel szembeni védekezésre építi fel kampányát, azzal vádolva jogvédő szervezeteket, hogy Soros hálózatának tagjaiként a migránsok betelepítésén dolgozik, addig maga a kormány a Rogán Antal nevéhez fűződő, a hasznot offshore-hálózaton keresztül lefölöző állami letelepedésikötvény-biznisszel lehetőséget adott arra bűncselekménnyel gyanúsított embereknek, hogy Magyarországon és az EU-ban szabadon mozoghassanak.

Köztük van a Magyarországon elfogott 52 éves Salmo Bazkka, aki a kötvényvásárlás nyomán családját is Magyarországra hozhatta.

A rajtaütéskor lefülelt csoport része lehet egy Olaszországban, Marokkóban, Líbiában, Egyiptomban és Magyarországon is működő hálózatnak, amelyet az olasz hatóságok göngyölítettek fel, miután tavaly novemberben Milánóban elfogtak egy férfit, aki 300 ezer euró készpénzzel akart belépni az országba. Kiderült, korábban összesen 50 millió eurónyi készpénzt juttatott több európai országba és adta át a pénz tisztára mosásával foglalkozó csoportoknak.

A 444.hu úgy tudja, a tavaly ősszel a Blaha Lujza tér közelében pénzváltót nyitott Salmo Bazkkával együtt két huszonéves fiát is letartóztatták a budapesti novemberi akció során, de ezt a magyar rendőrség nem erősítette meg.

Az elküldött listán szerepel Atiya Khoury is, aki az amerikaiak szerint Bassar Aszad szíriai elnök egyik legfontosabb pénzembere. Khourynak nagy szerepe volt az elszigetelődött Aszad-rezsim pénzügyi transzfereiben és segíthetett üzemanyagot szerezni az Iszlám Államtól az egyébként hivatalosan ellene küzdő rezsim számára.

Khoury 18 éves fia a közösségi oldalakon posztolt képei alapján Esztergomban is járt.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szerint a kötvényigénylési eljárások megfelelően zajlottak: 20 ezer igénylőből mindössze 20 főt utasítottak vissza nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással – írta a 444.hu, amelynek megkeresésére a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nem reagált.