Leállították a legális német marihuána-termesztésre kiírt pályázatot

2018.03.29. 11:50

Egy éve lehet receptre marihuánát kapni Németországban. Ez idő alatt rendkívül megnőtt azon betegek száma, akiket ezzel a szerrel kezelnek.

Az anyag beszerzése azonban drága és körülményes, jelenleg Kanada és Hollandia már kiépült piacáról érkezik az országba.

A német Gyógyszer és Gyógyászati Termék Szövetségi Ügynökség (BfArM) egy   18 oldalas pályázati felhívást adott ki   egészségügyi felhasználásra szánt kender termesztésére és forgalmazására, hogy ezen változtassanak.

A felhívásra 118 vállalkozás jelentkezett. A csábító feltételeket tartalmazó megbízás nem kevesebb, mint évi 6,6 tonna marihuána szállításáról szólt, amelynek alapanyagát, a kendert Németországon belül termesztenék.

A pályázat szerint az első termést 2019-ben kellene betakarítani, az évi 6,6 tonna termény leszállítását pedig a 2022-es évre kellene elérni. A pályázati folyamat során azonban számos probléma merült fel, négy vállalat panaszt is tett a düsseldorfi bíróságon, részben a rendelkezésre álló idő rövidsége, részben a szabályok időközben történt módosítása miatt.

A Düsseldorfi Regionális Felső Bíróság szerdán úgy ítélte meg, hogy a kiíró a pályázatok elkészítésére túlságosan kevés időt adott, ezért leállíttatta a pályázatot. A bonni székhelyű BfArM csalódottan ismerte el, hogy elképzelése nem bizonyult megvalósíthatónak, és jelezte: megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy egy új pályázatot írjanak ki.