Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szél Bernadett feljelenti Kövér Lászlót

index-8
2018.03.29. 09:39

A fideszes képviselők távolmaradása miatt – ahogy az elmúlt öt hónapban mindig – ma is határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, mely a következő ügyekben lett volna kíváncsi a szakszolgálatok és az őket felügyelő miniszterek információira:

  • Kósa 1300 milliárdos ügyletére, egészen pontosan arra, hogy a miniszter miért nem jelentette, ha megkörnyékezték egy simlis ajánlattal.
  • Hogyan kerülhette el a nemzetbiztonsági szervek figyelmét az, hogy egy nemzetközi körözés alatt álló ember is részesülhetett a letelepedési kötvényüzletből? Vagy ha nem kerülte el, akkor miért hagyták?
  • Milyen, akár Kósához kapcsolódó része lehet az FBI vizsgálódásainak?
  • Szabó Zsolt államtitkár 1,2 milliárd forintot parkoltató belize-i offshore számlája
  • A Szkripal-üggyel kapcsolatos nemzetközi kiutasításhullám keretében Magyarországról kiutasított orosz ügynökről a bizottság tagjainak miért csak a sajtóból kellett értesülnie?
  • És miután a Kreml válaszlépésekkel fenyeget, milyen következményekre,esetleg további kiutasításokra lehet készülni?
  • Mi köze van a kiutasításnak a Kovács Béla-ügyhöz?
  • Quaestor-ügy: a hírek szerint meg lehetett volna menteni sok ügyfél pénzét. Mi igaz ebből?

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a szakszolgálatok képviselőin kívül meghívta Kövér Lászlót, Pintér Sándort és Lázár Jánost is, de egyikük sem jelent meg. Egyedül a Miniszterelnökség államtitkára állt a bizottság elé, aki azt mondta, készséggel áll a testület rendelkezésére, ha az határozatképes – de ugye pont a fideszes képviselők bojkottja miatt nem volt az.

Molnár szerint álságos a Fidesz távolmaradást magyarázó érve, miszerint „kampány van”, mivel 2014 áprilisában is végig ülésezett a bizottság – akkor a szocialista Simon Gábor számláin lévő pénzek ügyét vizsgálva –, miközben most különböző ügyekben azoknak a pénzeknek az ötszöröséről, Kósa esetében pedig az ötezerszereséről van szó.

A kormány és a Fidesz jelent nemzetbiztonsági kockázatot azzal, hogy ellehetetleníti a parlamenti ellenőrzést

– mondta Molnár, aki lehetőséget adott arra, hogy a csonka ülésen is válaszoljon a Belügyminisztérium államtitkára. Pogácsás Tibor ehelyett annyit mondott: ha nincs határozatképes ülés, akkor köszöni, hogy itt lehetett.

Ezt hogy gondolja, hogy annyit mond, köszöni, hogy itt lehetett!? A Belügyminisztériumnak vannak kötelezettségei... Az FBI ügye, Kósa Lajos ügye, Szabó államtitkár ügye, az orosz befolyásolás ügye, Quaestor-ügy... Írásban feltett kérdésekre sem válaszolnak rendesen. Migránsozásból nem lehet megélni

– reagált Szél Pogácsásra.

Mivel az ellenzéki politikusok számítottak arra, hogy a fideszes képviselők – a rendszerré váló gyakorlatnak megfelelően – megint megtorpedózzák a bizottsági ülést, ezért az LMP-s Szél Bernadett és Demeter Márta feljelent mindenkit, akit hibásnak tartanak az ügyben:

Ez nem a bohóckodás helye, nálam betelt a pohár, feljelentem Kövér Lászlót” – közölte Szél.

A házelnök ugyanis  „öt hónapja folyamatosan félrenéz”, kötelezettségeit megszegve hagyja, hogy a fideszes tagok távolmaradásukkal ellehetetlenítsék a nemzetbiztonsági bizottság működését. Szél szerint a decemberben életbe léptetett közigazgatási perrendtartási törvény alapján lehet felelősségre vonni Kövért, aki máskor úgy tesz, mintha kényes lenne a ház működésére. „Én a parlamentben egy fecnit sem tarthatok fel” – mondta Szél, utalva a Kövér által ellenzéki képviselőkre kiszabott büntetésekre. Az LMP miniszterelnök-jelöltje levélben is fordult a házelnökhöz az ügyben, ám Kövér azt válaszolta, elszigetelt jelenség, hogy a fideszes tagok nem jelennek meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, így nem indokolt közbelépnie.

  • Demeter Márta pedig feljelenti az Információs Hivatalt, az Alkotmányvédelmi Hivatalt, az ORFK-t, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, amelyek folyamatosan szabotálják a képviselők tájékoztatását. 

„Április 8-a után igenis nagyon komoly jogi következménye kell hogy legyen annak, hogy folyamatos törvénysértésben vannak nemcsak a kormányzati szereplők, hanem az irányításuk alatt lévő szervezetek is” – mondta Demeter.

Demeter feljelentését elkerülhették volna az említett intézmények, ha zárt ülésen hajlandók lettek volna válaszolni a bizottság jelen lévő tagjainak – Demeter Márta, Szél Bernadett (LMP), Mirkóczki Ádám (Jobbik) Molnár Zsolt elnök (MSZP) – kérdéseire, ezt azonban a Belügyminisztérium államtitkára, Pogácsás Tibor megtagadta, a testület határozatképtelenségére hivatozva. Demeter elsősorban a letelepedési kötvényes letartóztatottak és Kósa Lajos 1300 milliárdjáról szeretett volna kérdezni. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy a miniszter esetében a külföldi befolyásolás gyanúja is felmerülhet az összeg kapcsán, ezért fontos tudni, jelezte-e Kósa már a kezdeteknél az ügyet a hatóságoknak.

Demeter említést tett két, már benyújtott LMP-s törvényjavaslatról, amelyet egyébként házszabályt sértve a parlament mindeddig nem vett tárgysorozatba.

  • A javaslat paritásossá tenné a nemzetbiztonsági bizottságot, tehát nem lenne benne kormánypárti többség, így nem lehetne ellehetetleníteni a munkát, és ezzel megerősíthető volna a szolgálatok parlamenti ellenőrzése.

Mit érhet a feljelentés?

A fideszesek távolmaradásával ellehetetlenített bizottsági ülés után Szél sajtótájékoztatón közölte: a szolgálatok civil kontrolljának biztosítását jelentő nemzetbiztonsági bizottság működése minden magyar állampolgár érdeke. Április 8-án arról is szavazunk, hogy sikerül-e többségében olyan politikusoknak lehetőséget adni, akik nem engedik, hogy kialakuljon olyan helyzet, amilyet a Fidesz már öt hónapja fenntart a bizottság működésének blokkolásával.

„Egy ország nem úgy működik, hogy valakiről kijelentem, hogy Soros-bérenc, és utána egyszerűen nem járok be a munkahelyemre” – mondta Szél, utalva a Fidesz-alelnök, Németh Szilárd hivatkozására, amely szerint a fideszesek azért nem jelennek meg a bizottság ülésein, mert Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázatot jelent – dacára annak, hogy Szél, ahogy a bizottság minden tagja, átesett az átvilágításokon, és a szolgálatok megállapították, hogy a képviselő életében nincsenek kockázat gyanújára okot adó elemek. Németh tehát a szakszolgálatok hivatalos állásfoglalását hagyja figyelmen kívül.

„Tartozom a feljelentéssel minden magyar állampolgárnak, elvárom Kövértől, hogy teljesítse kötelességét” – mondta Szél.

Nyitókép: Szél Bernadett a bizottság február 8-ai ülésén (Hernádi Levente Haralamposz/Index)