Sárga, habos, zavaros és büdös a csongrádi víz

DSC 4463
2018.04.01. 09:23

Még 2017-ben írtunk mi is arról, hogy hiába kapott a Csongrád megyei térség 3,1 milliárd forintot az Európai Uniótól, hogy javítsák a vízminőséget, a csapvíz sárga és büdös maradt. És a Hír TV szerint a helyzet 2018 elejére sem változott: Makón és a közeli Csanádpalotán például konténerből kell vinni a vizet (bár ez többek szerint túl klóros is), sokak kénytelenek ásványvizet venni.

Nagyon büdös, ragad, tele van léhával, és sajnos ez a hálózati rendszer, ez nagyon rossz. Arról volt szó – ígéretet kaptunk –, hogy igen, javulás lesz. Erre kaptunk egy ilyen bodonkát, ami itt látható a háttérben. És érezni lehet, hogy milyen hipós szaga van, ihatatlan ez is

- mondta a tévének Molnár Attiláné csanádpalotai lakos.

A 2007-től 2013-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban a régió több, mint 3 milliárd forintot kapott a vízminőség javítására. A beruházás megtörtént, kicserélték a szűrőberendezést, meg elvileg mindent, amit kell, de a vízminőség nemhogy nem javult, hanem azóta emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált a víz, az országos tisztifőorvos szerint gyulladásos megbetegedést okoz, írtuk még 2016-ban.

A fejlesztés lényege az volt, hogy a környék ivóvízéből kiszűrjék az arzént, az ammóniumot, vasat, a mangánt, illetve a szervesanyagot, de a 2015-ös nyáron elszaporodott a rendszerben egy úgynevezett szuperbaktérium, amit nem sikerült eltávolítani 2017-ig.