Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sárga, habos, zavaros és büdös a csongrádi víz

DSC 4463
2018.04.01. 09:23

Még 2017-ben írtunk mi is arról, hogy hiába kapott a Csongrád megyei térség 3,1 milliárd forintot az Európai Uniótól, hogy javítsák a vízminőséget, a csapvíz sárga és büdös maradt. És a Hír TV szerint a helyzet 2018 elejére sem változott: Makón és a közeli Csanádpalotán például konténerből kell vinni a vizet (bár ez többek szerint túl klóros is), sokak kénytelenek ásványvizet venni.

Nagyon büdös, ragad, tele van léhával, és sajnos ez a hálózati rendszer, ez nagyon rossz. Arról volt szó – ígéretet kaptunk –, hogy igen, javulás lesz. Erre kaptunk egy ilyen bodonkát, ami itt látható a háttérben. És érezni lehet, hogy milyen hipós szaga van, ihatatlan ez is

- mondta a tévének Molnár Attiláné csanádpalotai lakos.

A 2007-től 2013-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban a régió több, mint 3 milliárd forintot kapott a vízminőség javítására. A beruházás megtörtént, kicserélték a szűrőberendezést, meg elvileg mindent, amit kell, de a vízminőség nemhogy nem javult, hanem azóta emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált a víz, az országos tisztifőorvos szerint gyulladásos megbetegedést okoz, írtuk még 2016-ban.

A fejlesztés lényege az volt, hogy a környék ivóvízéből kiszűrjék az arzént, az ammóniumot, vasat, a mangánt, illetve a szervesanyagot, de a 2015-ös nyáron elszaporodott a rendszerben egy úgynevezett szuperbaktérium, amit nem sikerült eltávolítani 2017-ig.