Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két év felfüggesztettet kapott az orosz szakadároknál Donyeckben harcoló magyar

2018.04.03. 12:32 Módosítva: 2018-04-03 12:35:35

Tiltott toborzás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék azt a paksi férfit, aki az orosz szakadárok oldalán harcolt Donyeckben, írja a 444.hu.

A 46 éves L. Krisztián korábban a rendőrségnél dolgozott. 2015 szeptemberében utazott ki Donyeckbe, ahol önként belépett a szakadárokhoz. Néhány hetes katonai kiképzés után éles bevetésen is részt vett. 2016 januárjában megsérült a harcokban, de júliusra felépült és visszament a frontra, majd újból megsebesült. 2016 szeptemberében újabb egyéves megállapodást írt alá a Donyecki  Népköztársaság Hadseregével. A szolgálat alatt több kitüntetést is kapott.

2017 szeptemberében tért vissza Budapestre. A magyar hatóságok Ferihegyen őrizetbe vették.

A férfi ellen azért indítottak eljárást háborús bűncselekmény gyanújával, mert belépett egy szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetbe. A magyar jog ezt tiltott toborzásnak nevezi.

L. Krisztián a bíróságon azt vallotta, hogy ő eredetileg  békefenntartó küldetésre vállalkozott. A  minszki tűzszüneti megállapodás aláírása után ment ki, arra számított, hogy mire kiér, addigra véget érnek a harcok.

Korábban az jelent meg a sajtóban  L. Krisztiánról, hogy megpróbált más magyarokat rávenni arra, hogy csatlakozzanak a szakadárokhoz, de a vádirat szerint ilyen nem történt.