EU-s pénzből épült a népnek egy lovasközpont, de csak az államtitkár veje használja

2018.04.04. 07:17 Módosítva: 2018.04.04. 10:17

Maratoni hosszúságú cikkben tárja fel a Hvg.hu, hogyan járt jól Czerván György államtitkár családja egy uniós pénzből, elvileg a köznek felépített beruházással. A cikk fő állításai a következők:

  1. Iskolások, lovas szakemberek képzésére építettek állami és uniós támogatásból egy tápiószentmártoni lovasközpontot.
  2. Ezt azonban jelenleg kizárólag Czerván György fideszes képviselő-államtitkár veje, Galbács Ferenc fogathajtó, trafiktulajdonos használja.
  3. A Hvg.hu váratlanul beállító riporterét nem engedték be, mikor meg akarta nézni a több mint 45 millió forintból megvalósított beruházást.

A lap azt írja, akárcsak Izsákon, úgy Tápiószentmártonban is a Darányi Ignác-terv egyik pályázatán keresztül kértek és kaptak 2014–15-ben egy térségi egyesületen keresztül közpénzt, 45 milliót a régóta istállóként működő, állami tulajdonban lévő ingatlan felújítására. Hogy abból papíron az egyik jól hangzó projektleírás szerint olyan „lovas oktatóbázis jöjjön létre, ami nemcsak térségi, hanem országos és nemzetközi objektum” lesz.

A helyszínen viszont Czerván vejével futottak össze, helyi forrásoktól származó információk szerint kizárólagosan ő használja napi szinten az ingatlant. Ő azt állította, hogy csak egy sima bértartó, vagyis rendszeres díjért cserébe tartja ott a lovait. Végül azonban elismerte, hogy mindegyik ló a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság tulajdonában van. Ezeket tartja és használja a ménesgazdasághoz tartozó, közpénzből felújított „képző központban”.

Czerván veje nem engedte meg, hogy az újságíró bemenjen az ingatlanba, de egy gyorsinterjúban azt mondta, valóban napi szinten a lovasközpontban tartózkodik, ám csak mint fogathajtó. Jelenleg egyedül ő használja, mások „időszakosan” vannak az ingatlanban.

Minden további részlet a Hvg.hu cikkében.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.