Jolán
2 °C
4 °C

Nem lett veszélyesebb hely a migránsoktól Nyugat-Európa

GettyImages-493896788
2018.04.04. 07:01

Nem látszik a gyilkossági statisztikából, hogy Nyugat-Európa veszélyesebb hellyé vált volna az elmúlt években a migráció miatt. A magyar kormány migránsellenességre épített kampányállításaira részben a magyar bűnügyi mutatók is rácáfolnak: a 100 ezer főre számított gyilkosságok száma Magyarországon magasabb, mint az életveszélyes helynek beállított Svédországban vagy bármely más, a bevándorlási célországnak tekintett nyugati országban. Ezzel együtt Magyarország kétségkívül a világ biztonságosabb országai között van – Nyugat-Európa azonban még inkább. A gyilkossági ráta eközben négyszer magasabb a migrációtól nem érintett Litvániában – ott is inkább a kivándorlás jelent gondot –, közel ugyanilyen magas Észtországban is, és a 90-es évekhez képest rohamosan javuló statisztikái ellenére még mindig súlyos a helyzet Oroszországban – és az ottani statisztikát sem a muzulmánok lakta kaukázusi térség rontja le, beleértve akár Csecsenföldet. 

Általában kevesebb a gyilkosság

A gyilkosságok számának csökkenése általánosan jellemző folyamat az elmúlt 20 évben. Nem csak Oroszországban – ahol 2000 körüli 22-es mutatóhoz képest harmadára csökkent a gyilkosságok száma, de Nyugaton is: 2003-ban Olaszországban másfélszer annyi gyilkosság volt, mint 2015-ben, de hasonló arányban csökkent ennyi idő alatt Németországban is és hosszú távon mérséklődés látszik Franciaországban is, a 2015-ös párizsi és a 2016-os nizzai terrortámadások ellenére. Kis ingásokkal Magyarországon is kimutatható a csökkenés: tavaly 176 gyilkosság történt a 2016-os 224 és a 2015-ös 205 után.

Az EU-ban az egy évben elkövetett gyilkosságok száma 2008 és 2015 között 20 százalékkal csökkent.

Igaz, Németországban az elmúlt két évben nőtt a gyilkosságok száma – de még mindig messze vannak a 2000-es évek elejétől és arányuk így is csak kétharmadát érik el a magyar mutatóknak. Alacsony bázisról nőtt az ausztriai gyilkosságok száma is 2016-ban 46, tavaly 54 – ám arányosan ez is csak alig harmada a magyarországi gyilkosságoknak. „A fenti adatokból kialakuló kép lényegében nem változik: Németországban 2015-ről 2016-ra tapasztalt 0,05-ös növekedés minden jel szerint köthető a bevándorláshoz (menekültekhez), de bőven beleférne a szokásos éves ingadozásokba is" – írta az adatokkal kapcsolatban Tomka Béla, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Tanszékének legújabb korral foglalkozó társadalom- és gazdaságtörténész egyetemi tanára. 

Vannak romló mutatók is

2015–16-ban Németországban 0,7 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma, de bizonyos típusok látványosabban nőttek: a kábítószerhez kapcsolódók 7,1 százalékkal, az erőszakos bűncselekmények 6,7 százalékkal nőttek egy év alatt. A fegyverrel kapcsolatos bűncselekmények 14 százalékkal nőttek – írta a Deutsche Welle.

Árnyalja a képet, hogy az erőszakos bűncselekmények növekedésében benne vannak a menedékkérőkkel szemben elkövetettek is. A német belügyminiszter ezért is beszélhetett arról, hogy nincs olyan csoport, amely külön okolható lenne a jelenségért, bizonyos területeken általánosan nőtt a feszültség.

Thomas de Maiziere viszont a lopások számának csökkenéséről is beszámolhatott, 2016-ban ez 4,4 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

Látványosan nőtt azonban a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények száma: 2008-hoz képest hét év alatt 50 százalékkal. Ebben azonban nagyobb szerepet játszik, hogy a korábbi évtizedekhez képest jóval nagyobb arányban jut el a hatóságokhoz az elkövetett bűncselekmény híre és jut el az ügy a bíróságokig. Ezzel magyarázható, hogy Svédországban a statisztika szerint akár tízszer annyi nemi erőszak lehet, mint Szerbiában vagy Görögországban, és négyszer annyi, mint Magyarországon.

A németországi adatok is azt mutatják, hogy a nemi erőszakos bűncselekmények elkövetői között a közel-keleit bevándorlók arányát a szélsőjobboldali portálok erősen felnagyítják – derült ki a Spiegel cikkéből, amely a megvizsgált 291 nemi erőszakkal kapcsolatos hírt, amely kifejezetten bevándorlásellenes oldalon jelent meg. Ebből – a szélsőjobboldali portál gyűjtésében lévő esethalmazból – valójában csak 59 esetet minősítettek a hatóságok nemi erőszaknak, ebből 18 esetben volt az elkövető migráns. 

A széles értelemben vett szexuális bűncselekmények száma összességében nem nőtt jelentősen Németországban 2012 (36 ezer) és 2016 között (37 400). Az elkövetők 9,1 százaléka a hatóságok szerint „migráns hátterű” – ebben azonban ugyanúgy benne vannak szerbek és ukránok, mint közel keletiek, utóbbiak aránya így még alacsonyabb –, a szexuális bűncselekmények 91 százalékát tehát továbbra is tősgyökeres helyiek követik el.

(Borítókép: Menekültek várakoznak a horvát-szlovén határon, 2015. októberében  Jeff J Mitchell / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?