Súlyosbították a kutyájuk megkínzása miatt elítélt pár büntetését

2018.04.06. 12:28

Jogerősen nyolc-nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre súlyosbította a kutyájuk megkínzásával vádolt nagycserkeszi pár ítéletét a Nyíregyházi Törvényszék. Tavaly novemberben első fokon négy-négy hónap fogházbüntetést szabtak ki a férfira és nőre.

Az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak keverék kutyájukat kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartották házuk udvarában. A kutya nyakára úgy kötötték rá kötelet, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán folyamatosan, és mindkét oldalon teljesen elvágta a nyakmozgató izmokat.

A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. A rendőri intézkedéskor a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit. A családtól végül az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki a rendkívül rossz állapotban lévő kutyát, de a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult, írja az MTI.

4
Fotó: allatbarat.com

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A nyilvános tárgyaláson egyikük sem volt jelen, de az elsőrendű vádlott írásban benyújtott beismerő vallomásában korábbi nyilatkozatával ellentétben elismerte, hogy ő kötötte rá kölyökkutyájuk nyakára a szoros zsinórt.

A szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre sem függeszthető fel, az ítélet jogerős.