Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Célpont: szervezetten hozták Ukrajnából a Fidesz-szavazókat

2018.04.10. 13:36
A Hír TV oknyomozó műsora Tilki Attila kampányába épült be. A műsor szerint Tiszaújlak korábbi polgármestere majdnem ezer szavazót szállított a Fidesznek.

Néhány nappal a választás előtt még átlagos volt a forgalom a tiszabecsi határátkelőn, a határőröket azonban már felkészítették a vasárnapi rohamra, írja az hirtv.hu.

A határőrök a Célpont stábjának azt mondták, ha kell, a kilépő oldalt is megnyitják az átkelők előtt, az pedig teljesen ki volt adva, hogy nagy forgalomra készülhetnek.

A választás napján egymást váltották az autók az ellenőrzőpontnál és a gyalogos határátkelőn is folyamatos volt az áthaladás, a legtöbb autó egy órán belül áthaladhatott. A Hír TV oknyomozó műsora szerint a tiszabecsi határátkelőn szervezetten hordták az ukrán szavazókat. A Célpont beépült a fideszes jelölt, Tilki Attila kampánystábjába. 

A férfi, aki korábban Tiszaújlak polgármestere volt, Sonkád, Kölcse, Milota, Kispalád, Botpalád, Mánd, Fülesd, Csaholc, településeken forgott a kisbuszával:

Én megmondtam nekik, hogy Tilki Attila a hármas, Fidesz, tizenhármas

– Kilb József nem csak határon belül, hanem a határon túl is aktív volt, még az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat is felfigyelt a buszoztatásra.

Beregszászban amikor vittem őket, baszdmeg, hú. Az SZBU annyira nézett, tudod, hogy a busszal ott forgolódtam. Tönkrebasztam a buszomat úgy, hogy jajj.

A Célpont információi szerint egy férfi majdnem ezer szavazatot intézett buszoztatással a Fidesznek. A műsor összesítése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több, mint tízezerrel nőtt azok száma, akik nem csak listára, hanem egyéni jelöltre is szavazhatnak.

Mire jó ide-oda utazgatni?

Ha kettős állampolgárokról, azaz határon túli magyarokról van szó, akkor lehetőség van arra, hogy a szavazópolgár a külhoni és a magyarországi címről is szavazzon, azaz duplán adja le a voksát. Ezt a rendszer elvileg kiszűri, de fenn áll annak is a lehetősége, hogy nem, ha senki sem ellenőrzi.

A magyarországi szavazásnak az is az előnye a külhoni levélszavazathoz képest, hogy itt nemcsak listára, hanem egyéni jelöltre is lehet szavazni. Ehhez is azonban életvitelszerűen kellene Magyarországon élni, ami viszont kicsit nehézkes, ha egy-egy házba több tucatnyian vannak bejelentkezve.