Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán a Simicska-lapokról: Nem foglalkozom üzleti ügyekkel

2018.04.10. 13:34

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, ahol magyar és külföldi újságírói kérdésekre is válaszolt. Orbán elmondta: új kormányt alakít, a kormányalakítással pedig jelentős változások, jelentős módosítások várhatók, „nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal” szerveződik az új kabinet. Ez az egész körülbelül egy hónapot vesz igénybe.

Szerinte az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson, csak a magyarok dönthetik el, kikkel kívánnak együtt élni Magyarországon, ez pedig kötelezi a kormányt. Orbán egy kérdésre elmondta, ő szokott gratulálni a győzteseknek, majd arra utalt, neki a hazai ellenfelei most nem gratuláltak. „Más iskolák is léteznek, ettől szép a demokrácia" – mondta. Mint kitért rá, Juncker gratulált neki, ő pedig meghívta az Európai Bizottság elnökét Budapestre. Azt is hozzátette, hogy a háromharmad miniszterelnöke lesz.

A kampány szerinte intenzív volt, minden üzenet eljutott az emberekhez.

Újságírók kérdezték a mai médiafejleményekről, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárásáról, hátha van véleménye arról a lapról, ami egykor igen közel állt a Fideszhez. Orbán azonban a szokásos választ adta: sem ő, sem a kormány nem foglalkozik a média pénzügyeivel, azok sorsáról a tulajdonosok döntenek. Kérdezték tőle az RTL Klubot is, terveznek-e valamit vele, de nem válaszolt érdemben.

Matolcsy Györggyel még csak annyit beszélt, a pénzpiacok megnyugtatóan reagáltak a választási eredményekre. Később azt is elmondta, ő a Matolcsy-iskolában hisz, a pénzügyeknek rendben kell lenniük, csökkenteni kell az adósságot.

A kormánylap kérdésére, miszerint a Fidesz nem túl erős fővárosi választási eredményének lesznek-e következményei, terveznek-e változtatásokat, Orbán azt mondta, bár ő falusi gyerek, mindig meghatódik Budapesttől, ami az egész nemzet fővárosa. Azon fognak dolgozni, hogy nagyobb bizalmat kapjanak a fővárosban is.

A kérdésre, hogy mit szól az EBESZ észrevételéhez, miszerint nem voltak egyenlőek a feltételek a választáson, Orbán csak annyit mondott, köszönik a jelenlétüket. A megismételt kérdésre, hogy nem akar-e valamit hozzáfűzni az EBESZ észrevételeihez, Orbán csak annyit mondott, köszönik, hogy elmondták a politikai véleményüket. A kérdésre, hogy milyen garancia van arra, hogy nem él vissza a kétharmados felhatalmazással, a miniszterelnök csak annyit mondott: szeretik az alaptörvényt.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én
Fotó: Soós Lajos

Az AFP újságírója megkérdezte, változik-e Orbánék viszonya a sajtóval, a kormányfő megköszönte a kérdést, és azt mondta, nagyon elégedett a kérdéssel.

A magyar–német kapcsolatokról is kérdezték, várható-e, hogy javul a viszony, illetve törekedni fog-e erre. Orbán csak azt válaszolta, minden országgal törekednek a jó kapcsolatra, de őt nem a német, hanem a magyar emberek választották meg.

A sajtótájékoztató végén az egyik külföldi újságíró felolvasta angolul Orbán egy évekkel korábbi parlamenti felszólalásának szövegét, amiben Orbán olyanokat mondott a szocialista kormány politikájával kapcsolatban, mint hogy:

az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni, és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal. A történészek között vita van arról, hogy ezt a politikai taktikát Hitler tanulta-e Sztálintól, vagy Sztálin tanulta Hitlertől.

Az újságíró megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy gyakorlatilag most ők csinálják ezt, és hogy ő kitől tanulta ezt ezeket a praktikákat. Orbán azt mondta, mindenféle összehasonlítással nagyon óvatosan kell bánni, a közösségi média pedig ma már mindenki számára elérhető, alapvető változás állt be ebből a szempontból a médiában, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy minden információhoz hozzájusson.

Orbán korábbi felszólalását egyébként itt tudja megnézni: