Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott az országos főrabbi

2018.04.11. 14:08 Módosítva: 2018.04.11. 15:12

Lemondott tisztségéről Frölich Róbert országos főrabbi - közölte az MTI. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt években a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) "olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól", amit ő képviselt és képviselni akar a jövőben is. Olyan eszközöket vetettek be, amikkel már nem tud és nem is akar közösséget vállalni - fogalmazott a Facebookján.

Ha "ez az út és ezek a módszerek a Mazsihisz jövője", annak nem akar sem felelős poszton lévő passzív szemlélője, sem aktív gátja lenni - írta. 

Harminc éves pályáján a neológ vallásos zsidóságot képviselte, nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, hanem a neológ szellemiség, a zsidó morál hirdetésével és megélésével is.

Frölich Róbertet, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főrabbiját 2015 júliusában választotta meg országos főrabbinak a Mazsihisz rabbitestülete.

A Mazsihisz világi vezetősége sajnálattal vette tudomásul Frölich lemondását, amivel szerintük a sokszínű zsidóságot éri veszteség. Frölich Magyarország emblematikus zsinagógájának, a Dohány utcai zsinagógának főrabbijaként továbbra is a zsidó közösségért fog dolgozni - tudatta a Mazsihisz.