Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Egyesült Államok elítélte a civileket listázó Figyelőt

2018.04.13. 11:22

Félreérthetetlen üzenetben tudatta az Egyesült Államok a magyar kormánnyal, mit gondol a civilek lejáratását célzó kampányáról. Az amerikai nagykövetség ugyanis pénteken kitweetelte:

A civil társadalom = átlagos polgárok azért dolgoznak, hogy a hazájukat jobbá tegyék. Az Egyesült Államok elítéli a Figyelő ezen polgárok megfélemlítésére tett kísérletét.

A követség tweetjét a #westandwithcivilsociety és az #IstandwithCEU hashtagek nyomatékosítják – ez utóbbi a tavalyi, CEU melletti tiltakozássorozat szlogenje volt. 

Ahogy a 2018 elején kinevezett – Trump New York-i üzleti ismeretségéből érkező – új nagykövet, David Cornstein kapcsán írtunk, a papíron a magyar kormányhoz közeli szellemiségű Trump-kabinet következetesen kiállt a független oktatási intézmények, a civil szféra és a szabad sajtó elleni támadások ellen. 2017. november végén az amerikai külügyminisztérium például egy közel 200 millió forintos pályázatot jelentetett meg, amellyel a független magyar vidéki sajtót kívánják támogatni. Tavaly májusban pedig az

USA külügyminisztériuma közleményben szólította fel a magyar kormányt a CEU-t érintő jogszabály felfüggesztésére, és arra, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az egyetem vezetésével. A közleményben kiemelték, hogy

a lex CEU diszkriminatív, fenyegeti az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A Corvinus egyik tanszékének sem tetszik 

A Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszéke egy nyílt levélben ítéli el Schmidt Mária és Ungár Péter hetilapjának listázását, amely az egyetem kollégáit is érinti, írja a Hvg.hu.

A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy egyetemi oktatókat és civilszervezetek munkatársait listázzanak, és emberi méltóságukban megsértsenek! Szolidárisak vagyunk mindannyiukkal, mellettük állunk! Megvédjük a Budapesti Corvinus Egyetem érintett kollégáit, Csaba Lászlót, Chikán Attilát és Kornai Jánost, akik nemcsak a magyar közgazdasági szakma ikonjai, de nemzetközi szinten is a legkiválóbbak közé tartoznak.

A corvinusos tanszék kiemeli, hogy a tagjai egy nyitott, sokszínű és toleráns közösség büszke egyetemi polgárai, akik elítélik a félelemkeltés politikáját, amibe ez a cikk is illeszkedik.