Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rabok takarították a X. kerületi erdőt

2018.04.14. 18:46

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nyolc jogerős büntetését töltő fogvatartottja jóvátételi munkavégzés keretében a Budapest X. kerületi Hangár utcai erdő rendezésében nyújtott segítséget Föld napja alkalmából április 14-én - közölte a BVOP. 

A 2015-től hatályos új bv. kódex vezette be a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, aminek lényege, hogy minden munkaképes elítéltnek dolgoznia, tanulnia kell. A büntetés-végrehajtásban jelenleg teljes a foglalkoztatottság. A jóvátételi munka különlegessége, hogy a résztvevők szabadidejükben, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

A budapesti intézet jóvátételi program keretében többször vett már részt hulladékszedési akcióban, az idei már a negyedik alkalom lesz, amikor Föld napján kiveszik részüket a kerület megtisztításában.

2017-ben két helyszínen, összesen 85 köbméter hulladékot, és ezzel két illegális szemétlerakót számoltak fel a fővárosi elítéltek.

Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka - írja a BVOP közleménye.

Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, de csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele.