Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem várt helyről kapott kritikát a Figyelő listázása

2018.04.15. 15:28

Ahogy azt korábban megírtuk, a kormánypropaganda-lappá süllyedő Figyelő még mélyebbre szállt alá, és a legszomorúbb náci és kommunista időket idéző módon név szerinti listát készített a kormány vélt ellenségeiről. Olyan civilekről, akik éppen azokkal a dolgokkal foglalkoznak - alkotmányosság, demokrácia, szabadságjogok -, amelyekkel az Orbán-kormány hadilábon áll.

A listázást sokan elítélték, többek között az Egyesült Államok, de több egyetemi tanszék is, például az ELTE alkotmányjogi tanszéke, az ELTE ÁJK Kriminológia Tanszéke, de a Corvinus egyik tanszéke is.

Majd vasárnap jött egy meglepő, elítélő közlemény, váratlan helyről. A kormányhoz közel álló Professzorok Batthyány Köre attól fél, hogy ez rossz hírét viszi az országnak a világban.

A közleményben azt írják:

"Úgy látszik, még nem mindenki bízik a szeretet és összefogás erejében. A Figyelő című lap egy szerzője ugyanis arra az alantas vállalkozásra adta a fejét, hogy összeírja a Sorosnak elkötelezett magyar polgárokat. Mondhatná valaki: ez jó kis hecc, hiszen úgysem lesz semmi következménye. Mert valóban nem lesz. A szerzőnek és a szerkesztőnek tudnia kellene azonban, hogy hazánkban mindig vannak, akik az ilyen listába szedéstől - általában jó okkal, még ha ezúttal ok nélkül is - megijednek.

Az esetet úgy fogják szertekürtölni az egész világon, hogy Magyarországon az agresszív nacionalista oldal győzelme nyomán, íme, máris úrrá lett a rettegés. És kiváló alkalom nyílik arra is, hogy a CEU-ügy után a meghasadt értelmiség két ága közé újabb éket verjenek. Elvből ellenezzük a listakészítést, bármilyen személyeskedő ellenségkép kialakítását és terjesztését."