Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesznek 7 plusz mandátumot hoztak a maga alkotta szabályai

2018.04.16. 17:24

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Valasztasirendszer.hu oldalon magyarázta el, hogy miért jelentett plusz 7 mandátumot a Fidesznek sokkal inkább az általuk a rendszerbe bevezetett győzteskompenzáció, és miért nem hoztak önmagában plusz mandátumokat a külhoni szavazatok, dacára annak, hogy majdnem kétszer annyi jött be a 4 évvel ezelőttihez képest, amikor is plusz egy mandátumot jelentettek.

László felteszi ezt a kérdést rögtön az elején: "hogyan lehetséges az, hogy négy éve a külhonból a Fideszre érkező 122.638 szavazat hozott a pártnak egy plusz mandátumot, idén pedig 216.120 sem számított semmit?". Majd azt írja, logikus magyarázat lehetne, hogy a többi párt jobb szereplése miatt lehetett, de ez ugye itt most nem működik, hiszen most is elvitte a Fidesz ezeknek a szavazatoknak a 96%-át.

Magasabb részvétellel idén 654.312 szavazattal több listás- és töredékszavazat került be a végelszámolásba, mint 4 éve, és emellett idén a nemzetiségi mandátum miatt 93 helyett csak 92 listás mandátumot osztottak ki. Még ezzel együtt is könnyen előfordulhatott volna, hogy a külhoni szavazatok plusz mandátumot hoznak a Fidesznek, "de ezúttal teljesen véletlenül úgy alakult, hogy a külhoni szavazatok levonása nem módosítana a 92 listás mandátum sorsán" - írja László. 

Viszont ott a győzteskompenzáció.

"972.237 győztest erősítő töredékvoksot számoltak el idén, és ebből 913.662 a Fideszé, a maradék 58.575-ön osztozik az MSZP-P, a DK, a Jobbik és az LMP (Mellár Tamás és Szabó Szabolcs egyéni győzelme után – listán parlamentbe jutó jelölő szervezet híján – nem jár ilyesmi)" - írja.

A külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok hatása a listás mandátumokra
A külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok hatása a listás mandátumokra
Fotó: valasztasirendszer.hu

Ha tehát a megfelelő értékeket levonjuk a pártoktól, a végén a Fidesznek 5-tel kevesebb mandátum jutna, a Jobbik 2-vel, a további három bejutó lista pedig 1-1-gyel gazdagodna. Négy éve, amikor a Fidesz nem 91, hanem 96 egyénit nyert, nem 5, hanem 6 extra mandátumot köszönhetett az általa megalkotott hungarikumnak, írja László.

A külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok hatása a mandátumokra
A külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok hatása a mandátumokra
Fotó: valasztasirendszer.hu

"2014-ben a külhoni voksok és a „győzteskompenzáció” együttesen (6+1=) 7 mandátumot hoztak a Fidesznek. Azt gondolhatnánk, hogy idén ez az érték (0+5=) 5, de a helyzet az, hogy a két tényező felerősíti egymást: a külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok összesen 1.196.801-et tesznek ki, ebből 1.129.782 a Fideszé. Ha ezeket mind kivennénk a rendszerből, az már jóval érzékenyebben érintené a Fideszt, és a végelszámolásban nem csak 5, hanem 7 mandátumot is veszítene" - áll a cikkben.