Judit
2 °C
7 °C

Fideszesek mondták el, min múlott a nagy győzelem

2018.04.16. 14:04

A 444.hu olyan fideszes politikusokkal beszélgetett, akik nem az országos vezetésben vannak, hanem egy-egy választókerület szintjén tolták végig a kampányt. Ezekből a beszélgetésekből pedig nagyjából kirajzolódott, hogy szerintük mi lehetett a kétharmadnyi siker titka. Ezeket a lap pontokba is szedte:

  • "Az ellenzék bénázása úgy általában.
  • A Jobbik vidéki leépülése.
  • A sajtóbotrányok hatásai drámaian csökkentek.
  • A kisebb településekre a migránsozáson kívül kívül átment ez az üzenet is: Fidesz = pénz.
  • Jól célzott, óriási telefonos mozgósítások, főleg az utolsó napokban."

Azt írják, a Fideszben választás előtt volt néhány rossz jel, például, hogy a korábbi választásokhoz képest kevesebb volt a hadba fogható aktivista, hogy előjöttek nagyobb botrányok, mint a Tiborcz-ügy, vagy a Kósa milliárdjai, de ezeket később sikerült orvosolni. És látszott ugyan az is, hogy a nagyobb településeken, városokban nem annyira fog tarolni a Fidesz, de erre meg ott volt a megoldás az évekkel ezelőtt, a Fidesz által újraszabott szavazókerületek, amivel a nagyobb városokhoz sok kisebb községet is hozzávágtak. Így aztán több mandátum is azon múlt, hogy a városi nem túl jó szereplés mellett az ide tartozó falvakban tarolt a Fidesz.

Ehhez társult a fenti felsorolás első pontja: vidéken sok helyen katasztrofális állapotban van az ellenzék, a baloldal legalábbis sok helyen gyakorlatilag eltűnt. De a Jobbik is kifulladt, a cikk szerint megnyugtató volt látni a fideszeseknek, hogy a jobbikos fórumokon egyre kevesebb ember van. És hát: "A választókat korábban felrázó helyi aktivista csoportok a Jobbiknál jórészt egészen fiatal radikálisokból álltak, akik mostanra kinőtték a mozgalmárságot, vagy rájöttek, hogy a Fidesz sokkal erősebb, és már ugyanazt a nacionalista és rendpárti ideológiát képviseli, ami őket annak idején annyira izgatta"  - írja a lap.

És jöttek a végtelen számú átadások, és az egyértelmű üzenet a polgármestereknek: a fejlesztési pénzek csak akkor jönnek, ha a Fidesz jól szerepel.

A cikk végén pedig kiemelik a Fidesz telefonos kampányának sikerességét. Minden eddiginél jobban támaszkodott a kormánypárt ebben a kampányban erre az eszközre, több ellenzéki politikus és párt lejáratására is használták, de végül Orbán Viktor hangjával is hívták az embereket, hogy választásra buzdítsák őket. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?