Jenő
-3 °C
6 °C

NVB: egy szabolcsi szavazókörben megsértették a választási törvényt

2018.04.16. 21:13

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn hozott határozatában helyt adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt beadványának (kifogásának), és határozatban mondta ki, hogy az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szavazókörben megsértették a választási törvény egyik bekezdését akkor, amikor több ember nem kapott listás szavazólapot, helyette két egyénit kaptak. A határozat ellen 3 napon belül az ügyben érintettek még fordulhatnak a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel.

Kétfarkúék már április 11-én kifogást nyújtottak be Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 05. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz, mivel azt állították, hogy Nyírkércs 001. számú szavazókörében a jegyzőkönyvi adatok szerint az egyéni szavazólapokból a megjelent választópolgárok számánál 12-vel több, míg pártlistás szavazólapból 12-vel kevesebb volt az urnában. Ezek az adatok pedig azt bizonyítják, hogy a szavazatszámláló bizottság 12 választópolgár számára két egyéni szavazólapot adott át ahelyett, hogy egy egyéni és egy pártlistás szavazólapot adott volna.

Ezzel pedig szerintük megsértették a választási törvény egyik alap bekezdését, miszerint " A szavazatszámláló bizottság a szavazóköri névjegyzék, illetve a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzéke alapján a választópolgár részére egy egyéni választókerületi szavazólapot és egy pártlistás szavazólapot ad át". Ez ráadásul beadványuk szerint a leadott szavazatokban 85 érvénytelen szavazatot eredményezett, ezért a szavazóköri eredmény érdemi részét érinti. (a hibák miatti mindenkitől levonás miatt)

Ezt első körben a helyi választási bizottság elutasította érdemi vizsgálat nélkül, mondván nem csatoltak olyan bizonyítékot, ami alátámasztaná a jogsértést. Az szerintük, hogy 12 listás szavazólappal kevesebb volt az urnákban, nem bizonyíték, a le nem adott szavazólapoknak nincs jogi következménye.

Ezután fellebbeztek a Nemzeti Választási Bizottsághoz, az NVB pedig hétfői határozatában kimondta, helyt ad a kifogásnak és kimondta, hogy az ominózus bekezdését megsértették a választási törvénynek. A Kétfarkúak többek között arra hivatkoztak, hogy az is bizonyíték csatolását jelenti, hogy csatolták Valasztas.hu-s linket, ahol megtalálható, hogy éppen azzal a 12 listás szavazattal volt kevesebb a végelszámolásnál, mint amennyivel több volt az egyéni szavazatoknál. Az NVB azt mondta ki, hogy ez megfelelően támasztja alá a jogsértést.

Az NVB azt is kimondta, hogy kizárólag erre vonatkozóan nézte az ügyet és hozott döntést. Ez azért fontos, mert a fellebbezésben a Kétfarkú Kutya Párt azt is kérte, hogy az NVB semmisítse meg a szavazókörben a választási eredményt és a szavazást ismételtesse meg. De az NVB a határozatában kimondta, hogy "a Nemzeti Választási Bizottság számára eljárási kötöttséget jelent az, hogy a másodfokú eljárás csak olyan kérdésben folytatható le, amelyben a kifogást előterjesztették". És ha jól értem, a kifogás előterjesztésében ezek még nem szerepeltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?