ENSZ Emberi Jogi Hivatal: A Figyelő támadja a civileket

2018.04.17. 20:45

A Figyelő Magazin támadja a civil társadalom folyamatosan szűkülő területét

- ezzel zárja a bejegyzését az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala Twitteren.

A posztban a magyar kormányhoz szólnak, hogy védjék meg meg a jogvédőket, és állítsák meg az ellenük történő megfélemlítéseket és zaklatásokat. Azzal, hogy a Figyelő elhíresült Soros-listáján jogvédő szervezeteknél, akadémiáknál és független médiafelületeknél dolgozó embereket soroltak fel a kormány ellenségeként, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala szerint a Figyelő Magazin támadja a civil társadalom folyamatosan szűkülő területét.

A Schmidt Mária tulajdonában álló Figyelő nemrég egy olyan listát közölt, amelyen 200 akadémikus, újságíró, oktató vagy szociális munkás található, a cikk szerint ezek az emberek Soros-bérencként dolgoznak az ország ellen. A cikket hatalmas felháborodás követte, itthon és külföldön is elítélték a cikket, sokan pedig utólag kérték, hogy hadd kerüljenek már fel arra a listára, amelyre a cikk továbbra is ismeretlen szerzője többek között már rég elhunyt embereket és az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét is felrakták.

A Figyelő azóta kiadott egy közleményt, hogy sajnálják, amiért elhunytakat és az ország ellenségeként listáztak, majd később kiadtak egy frissített listát, amelyen azok szerepelnek, akik külön kérték, hogy felkerüljenek. Ilyen például Brückner Gergely, az Index jelenlegi munkatársa, aki korábban évekig dolgozott a Figyelőnek.

A 444 írt arról, hogy a Figyelő főszerkesztője, Orbán Viktor korábbi beszédírója és korábbi fideszes államtitkár, Habony Árpád és Arthur Finkelstein közös cégének vezetője, illetve a Századvég vezető elemzője, vagyis a kormányhoz ezer szállal kötődő Lánczi Tamás az ATV-ben képes volt azzal védeni a Csurka István-féle zsidólistát idéző cikket, hogy

Ez az amit újságírásnak nevezünk, bátran hozzányúlni egy kemény témához.

Ha nem hiszi el, nézze meg az adás részletét.

Lánczi karrierjének egyik csúcspontja egyébként a Soros-lista, a Wikipédia-oldalán külön megemlítik a főszerkesztő újságírói pályájának eddigi legnagyobb teljesítményét.

A Miskolci Egyetem is tiltakozik

Nyilatkozatban tiltakozik a Soros-lista ellen a Miskolci Egyetem is. Az aláírók szerint az egyetem a  tudás és közösség campusa, tagjai pedig felelősséggel tartoznak egymás iránt akkor is, ha az egyetem bármely polgárát elfogadhatatlan és igazságtalan támadás éri. 

Valljuk, hogy az állampolgárok hasonló listázása, ellenségként való megjelölése, megbélyegzése a magyar történelem legsötétebb epizódjait idézi, és mindannyiunk felelőssége, hogy felemeljük hangunkat, ha politikai üldöztetések veszélye fenyeget. Egy olyan országban, ahol a hasonló lajstromok elfogadhatóvá válnak, többé senki sem érezheti biztonságban magát.

2018. április 11-én a Figyelő a Miskolci Egyetem három oktatóját, Hegyi Szabolcsot, Kirs Esztert és Majtényi Lászlót listázta "szégyenteljes módon, megfélemlítési céllal", írják a nyilatkozatban.