Gyárfás Tamást kihallgatták a Fenyő-gyilkosság miatt

6176657328 HUSZ5294
2018.04.17. 17:20 Módosítva: 2018.04.17. 22:53

Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét is gyanúsítják Fenyő János megölésével kapcsolatban. Gyárfást kedden állították elő a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI), és jelenleg is kihallgatják. Az Index úgy tudja, hogy Gyárfást őrizetbe is vették. Utóbbi információt később az MTI-nek is megerősítette a rendőrség, amely a Pesti Srácok értesülései szerint egy hangfelvétel alapján indította az eljárást.

Úgy tudni, a szóban forgó, Portik és Gyárfás közötti beszélgetést rögzítő felvételt Portik Tamás vette fel. A felvétel előkerülése összefügghet azzal, hogy Portikot egy hete ismét kihallgatták. A felvételről egyébként a gyilkosság miatt tavaly jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Jozef Roháč öccse beszélt először.

Az Index úgy értesült, hogy a felbujtó személyére nézve korábban is voltak információk, de a 2000-es években az ügyész azt mondta,hogy amíg nincs meg az, aki meghúzta a ravaszt, addig nem lehet lépni a felbujtó ellen.

A rendőrség telefonos kérdésünkre azt mondta, írásban válaszolnak majd. Emailünkre a Police.hu közleményét küldték el. Azt írják, a 69 éves Gy. Tamást ma a délutáni órákban fogták el, majd előállították. A vád hivatalosan is emberölésre való felbujtás.

A helyszínen tartózkodó munkatársunk azt látta, hogy Bánáti János, Gyárfás Tamás ügyvédje a kora esti órákban elhagyta az NNI épületét. Gyárfást nem láttuk távozni, ez pedig megerősíti azt, hogy őrizetbe vették.

A Pesti Srácok szerint a Gyárfás elleni gyanú az, hogy „több mint húsz évvel ezelőtt megbízást adott a magyar olajmaffia rettegett vezérének, Portik Tamásnak, hogy likvidálja legnagyobb üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost.”

Nem sokkal a hír kirobbanása után a Zoom.hu saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy a gyanúsítás alapja egy 2004-es hangfelvétel Portik és Gyárfás között, Gyárfást pedig felbujtóként hallgatják ki.

Gyárfásról írt korábbi portrénkat itt olvashatják.

Portrénkban többek között azt írjuk, hogy a Gyárfás–Fenyő-konfliktusról a nagypolitika is tudott, olyannyira, hogy 1997-ben az akkori kormányfő, Horn Gyula is arról győzködte Fenyőt, hagyja békén a producert. (...)

Ez a konfliktus volt az oka annak, hogy miután 1998-ban egy bérgyilkos fényes nappal meggyilkolta Fenyő Jánost, akkor lehetséges megbízóként Gyárfást is hírbe hozták (...) Kovács Lajos egykori nyomozó, a Fenyő-ügy megszállottja a lehetséges megbízók között rendre egy médiavállalkozóra utalgatott. (...) A Fenyő-ügyről és az ezzel kapcsolatos pletykákról Gyárfás barátja, Bánáti János ügyvéd tanácsára senkinek, így az Indexnek sem akart most nyilatkozni, de szerinte sokat elárul az egészről, hogy a Fenyő-gyilkosságot tárgyaló bíró is hazaküldte anélkül, hogy bármit is kérdezett volna tőle.

Bár a gyilkosságot 1998-ban, azaz több mint húsz évvel ezelőtt követték el, az nem évült el. Általában véve az elévülési idő a legmagasabb kiszabható büntetés, de a minősített emberöléseknél (ilyen például az előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett gyilkosság) nincs elévülés. Márpedig a Fenyő-gyilkosság minősített emberölésnek számít. A gyakorlat egyébként az, hogy a felbujtó és az elkövető hasonló büntetést kap, ha bűnösnek mondja ki őket a bíróság. 

Géppisztollyal, az utcán végeztek Fenyővel

Fenyő János milliárdos médiavállalkozót 1998. február 11-én gyilkolták meg Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán. Gyilkosai autóval követték a Mercedesét, amiben egyedül ült. Amikor Fenyő piros lámpát kapott, gyilkosa az autójához lépett, és tüzelt. Fenyőnek esélye sem volt, azonnal meghalt. A támadó sietve elindult a Széna tér irányába, ruháit egy kapualjba dobva. A gyilkossági ügyben – amelyet a bíróságon végül az Aranykéz utcai robbantással együtt, összevonva tárgyaltak – tavaly tavasszal született jogerős ítélet: a Fővárosi Ítélőtábla a szlovák Jozef Roháčot életfogytiglani, Portik Tamást pedig 13 éves szabadságvesztésre ítélte. Arra nem derült fény az eljárás során, hogy ki volt a felbujtó, Portikot is „csak” az Aranykéz utcai robbantás miatt ítélték el. A Fenyő-ügyben vádat Roháč és a szintén szlovák Ladislav T. ellen emeltek, de az utóbbit bizonyítottság hiányában felmentette a törvényszék. Tehát a Fenyő-ügyben egyetlen elkövetőt ítéltek el, Roháčot, aki az ítélet szerint lelőtte Fenyőt.

(Borítókép: Huszti István / Index)