Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyárfás Tamást kihallgatták a Fenyő-gyilkosság miatt

6176657328 HUSZ5294
2018.04.17. 17:20 Módosítva: 2018-04-17 22:53:45

Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét is gyanúsítják Fenyő János megölésével kapcsolatban. Gyárfást kedden állították elő a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI), és jelenleg is kihallgatják. Az Index úgy tudja, hogy Gyárfást őrizetbe is vették. Utóbbi információt később az MTI-nek is megerősítette a rendőrség, amely a Pesti Srácok értesülései szerint egy hangfelvétel alapján indította az eljárást.

Úgy tudni, a szóban forgó, Portik és Gyárfás közötti beszélgetést rögzítő felvételt Portik Tamás vette fel. A felvétel előkerülése összefügghet azzal, hogy Portikot egy hete ismét kihallgatták. A felvételről egyébként a gyilkosság miatt tavaly jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Jozef Roháč öccse beszélt először.

Az Index úgy értesült, hogy a felbujtó személyére nézve korábban is voltak információk, de a 2000-es években az ügyész azt mondta,hogy amíg nincs meg az, aki meghúzta a ravaszt, addig nem lehet lépni a felbujtó ellen.

A rendőrség telefonos kérdésünkre azt mondta, írásban válaszolnak majd. Emailünkre a Police.hu közleményét küldték el. Azt írják, a 69 éves Gy. Tamást ma a délutáni órákban fogták el, majd előállították. A vád hivatalosan is emberölésre való felbujtás.

A helyszínen tartózkodó munkatársunk azt látta, hogy Bánáti János, Gyárfás Tamás ügyvédje a kora esti órákban elhagyta az NNI épületét. Gyárfást nem láttuk távozni, ez pedig megerősíti azt, hogy őrizetbe vették.

A Pesti Srácok szerint a Gyárfás elleni gyanú az, hogy „több mint húsz évvel ezelőtt megbízást adott a magyar olajmaffia rettegett vezérének, Portik Tamásnak, hogy likvidálja legnagyobb üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost.”

Nem sokkal a hír kirobbanása után a Zoom.hu saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy a gyanúsítás alapja egy 2004-es hangfelvétel Portik és Gyárfás között, Gyárfást pedig felbujtóként hallgatják ki.

Gyárfásról írt korábbi portrénkat itt olvashatják.

Portrénkban többek között azt írjuk, hogy a Gyárfás–Fenyő-konfliktusról a nagypolitika is tudott, olyannyira, hogy 1997-ben az akkori kormányfő, Horn Gyula is arról győzködte Fenyőt, hagyja békén a producert. (...)

Ez a konfliktus volt az oka annak, hogy miután 1998-ban egy bérgyilkos fényes nappal meggyilkolta Fenyő Jánost, akkor lehetséges megbízóként Gyárfást is hírbe hozták (...) Kovács Lajos egykori nyomozó, a Fenyő-ügy megszállottja a lehetséges megbízók között rendre egy médiavállalkozóra utalgatott. (...) A Fenyő-ügyről és az ezzel kapcsolatos pletykákról Gyárfás barátja, Bánáti János ügyvéd tanácsára senkinek, így az Indexnek sem akart most nyilatkozni, de szerinte sokat elárul az egészről, hogy a Fenyő-gyilkosságot tárgyaló bíró is hazaküldte anélkül, hogy bármit is kérdezett volna tőle.

Bár a gyilkosságot 1998-ban, azaz több mint húsz évvel ezelőtt követték el, az nem évült el. Általában véve az elévülési idő a legmagasabb kiszabható büntetés, de a minősített emberöléseknél (ilyen például az előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett gyilkosság) nincs elévülés. Márpedig a Fenyő-gyilkosság minősített emberölésnek számít. A gyakorlat egyébként az, hogy a felbujtó és az elkövető hasonló büntetést kap, ha bűnösnek mondja ki őket a bíróság. 

Géppisztollyal, az utcán végeztek Fenyővel

Fenyő János milliárdos médiavállalkozót 1998. február 11-én gyilkolták meg Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán. Gyilkosai autóval követték a Mercedesét, amiben egyedül ült. Amikor Fenyő piros lámpát kapott, gyilkosa az autójához lépett, és tüzelt. Fenyőnek esélye sem volt, azonnal meghalt. A támadó sietve elindult a Széna tér irányába, ruháit egy kapualjba dobva. A gyilkossági ügyben – amelyet a bíróságon végül az Aranykéz utcai robbantással együtt, összevonva tárgyaltak – tavaly tavasszal született jogerős ítélet: a Fővárosi Ítélőtábla a szlovák Jozef Roháčot életfogytiglani, Portik Tamást pedig 13 éves szabadságvesztésre ítélte. Arra nem derült fény az eljárás során, hogy ki volt a felbujtó, Portikot is „csak” az Aranykéz utcai robbantás miatt ítélték el. A Fenyő-ügyben vádat Roháč és a szintén szlovák Ladislav T. ellen emeltek, de az utóbbit bizonyítottság hiányában felmentette a törvényszék. Tehát a Fenyő-ügyben egyetlen elkövetőt ítéltek el, Roháčot, aki az ítélet szerint lelőtte Fenyőt.

(Borítókép: Huszti István / Index)