Sérti a látássérültek jogait, ha mással kell aláíratniuk az adásvételi szerződéseket

2018.04.17. 16:53

Egy látássérültek érdekképviseletével foglalkozó civil szervezet panaszlevelet írt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának, mert szerintük sérti a vak vagy látássérült emberek jogait, ha meg kell hatalmazniuk valakit, hogy a nevükben írjanak alá ingatlan-adásvételi szerződés. Ezzel Székely László ombudsman is egyetértett, írja az MTI.

A földművelésügyi és az igazságügyi miniszter szerint a látássérült embereket könnyebb megtéveszteni nyilatkozattételkor mint másokat, ahogy nagyobb a tévedés veszélye is. A közokirati forma az ő érdekeiket szolgálja, mert teljes mértékben bizonyítja a benne foglalt intézkedést vagy határozatot, továbbá az okirattal tanúsított adatok és tények valóságát, az okiratban foglalt nyilatkozat megtételét és annak idejét és módját.

Az ombudsman egyetért azzal, hogy a közjegyzői eljárás szabályai biztonságot és védelmet biztosítanak a nyilatkozattételéhez. Ennek ellenére azt javasolta, hogy legyen egy másik nyilatkozattételi lehetőség is, egy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirati forma, ami az érintettek döntése alapján, saját szempontjaik önálló mérlegelése mellett adott esetben nekik kedvezőbb lehet. Ez a közokirati formánál elvi szinten nagyobb, de még ésszerű mértékű kockázatot jelent

Ez lehetővé tenné, hogy a vak és látássérült – illetve írásra vagy olvasásra egyéb okból nem képes – emberek önrendelkezési jogukat és döntési szabadságukat megőrizve rendelkezhessenek arról, hogy közokirati formát használják, vagy egyéb, az érintettek jogainak és érdekeinek, valamint az ingatlanforgalom biztonságának védelmére egyaránt alkalmas okirati formát választanak.