Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Vádat emeltek az örökre nyoma veszett Bartók-szobor tolvaja ellen

2018.04.17. 08:54

Kecskeméten állt egy szoborkompozíció, Kodály Zoltánnal és Bartók Bélával. Ne zavarja össze, hogy a mind a kettőt ellopták, a Kodály-szobor meglett, a tolvajt elítélték. Viszont a másik szobor talán sosem kerül elő többé.

Most a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség lopás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt az ellen a kecskeméti férfi ellen, aki tavaly szeptemberben a Kodály Intézet parkjából ellopta a 3 millió forint értékű, Bartók Bélát ábrázoló szobrot.

A 26 éves férfi 2017. szeptember 7-én Kecskeméten, a Kéttemplom közben a Kodály Intézet parkjában lévő, „Csak tiszta forrásból” nevű szoborkompozícióhoz ment és elhatározta, hogy ellopja innen a Bartók Bélát ábrázoló szobrot.

Ennek érdekében a vádlott a szobrot a talapzatáról lefeszítette, majd az eltulajdonított szoborral távozott a helyszínről. A kulturális javak körébe tartozó műtárgy tulajdonosa Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, értéke 3 millió forint. Az ellopott szobor további sorsa ismeretlen, azt a nyomozás során nem sikerült felkutatni. A sértett önkormányzat kérte a lopással okozott kár megtérítését.

A 26 éves vádlott két fiatalkorú kecskeméti férfivel együtt 2017. augusztusa és novembere között további hat lopást is elkövetett Kecskeméten, ennek során tűzhelyet, kerékpárokat, robogót, kutyaházat és egyéb tárgyakat loptak, illetve kíséreltek meg ellopni.

Az ellopott, illetve veszélyeztetett tárgyak összértéke mintegy 427 000 forint volt. 

A felnőtt vádlott előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, őt az ügyészség 4 rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével és 3 rendbeli, üzletszerű lopás vétségével vádolja. A hét lopás közül hármat dolog elleni erőszakkal követett el. A szabadlábon védekező fiatalkorú vádlottak közül az egyik fiút 2 rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével, míg a másik fiatalkorút 1 rendbeli lopás vétségével vádolja az ügyészség.