Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merre viszi a Sneider–Gyöngyösi-páros a Jobbikot?

Untitled-1
2018.04.18. 10:08

Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás esélyes arra, hogy társelnöki rendszerben irányítsa a jövőben a Jobbikot. Bár a hírt kedden jelentette be Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, valójában már a múlt héten rebesgették ezt a párton belül, nem sokkal azután, hogy Vona Gábor lemondott, és jelezte: visszavonul.

Z. Kárpát bejelentését többen úgy értelmezték, hogy a Jobbik esetleg visszatérhet arra a radikális, szélsőjobboldali útra, amiről Vona Gábor 2013 óta igyekezett eltéríteni a szervezetet, de az Index jobbikos forrásai szerint szó sincs erről. Egy vezető jobbikos politikus az Indexnek elismerte ugyanakkor, hogy Gyöngyösi és Sneider megválasztása „első ránézésre” tűnhet úgy, mintha a szélsőséges irányvonal visszatérne, miközben már mindketten a néppártosodás feltétlen híveinek számítanak. 

Sötét foltok, vezeklés

Igaz, mindkettőnek a múltjában vannak sötét foltok: néhány éve Gyöngyösi még listázni akarta a zsidókat, Sneider pedig régen szkinhed volt. Csakhogy azóta sokat fordult a világ, nemcsak a Jobbikkal, de Gyöngyösiékkel is. Sneider főleg szociális és nyugdíjasokat érintő témákban szólalt fel a parlamentben, a diplomata családban nevelkedett, a Közel-Keleten is élt Gyöngyösi pedig a „keleti nyitás” után elkezdte nyugatra orientálni a pártot. Utóbbi manőver a jobbikos vezetők szerint siker, amit mi sem bizonyít jobban, hogy amikor a párt nagykövetekkel szervez találkozót, akkor már többségben vannak a nyugati országokból érkező diplomaták.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a Jobbiknak még sokat kell vezekelnie, ha el akarja hitetni a nagyvilággal, hogy hátrahagyta a szélsőjobboldalt. Az Egyesült Államokhoz például formálisan még nem tudtak közeledni, de úgy tudni, informális szinteken javult a kapcsolat. Gyöngyösitől így nyilván azt is várják, hogy minél több nyugati állammal elfogadtassa a néppártos arcát mutató Jobbikot. A Jobbikon belül mára már technokratának tartott Sneider erősségének pedig azt tartják, hogy ügyesen kezeli a párton belüli konfliktusokat.

Regnálása alatt Vona egyébként nem szorította ki teljesen a szélsőségeseket, még ha igyekezett el is szigetelni őket – ez pedig most visszaüthet. Novák Elődöt ugyan látványosan háttérbe nyomta, de a néppártosodás hívei nem igazán értették, miért hagyta például pozícióban Novák feleségét, Dúró Dórát. A leginkább elterjedt magyarázat szerint Vona ebben a kérdésben nem volt elég kemény, talán gesztust is akart tenni Novák felé. Mindenesetre többé-kevésbé sikerült „lecsavarni” a néppártosodást amúgy ellenző politikus hangját.

Csakhogy Novák és a néppártosodás módját bíráló jobbikosok, köztük Toroczkai László, a mostani választási vereség után új erőre kaptak,

olyannyira, hogy Toroczkai indulna is az elnöki székért. Ez esetben viszont a Gyöngyösi–Sneider-duóval kell megmérettetnie magát, de ebben a harcban a többség szerint Toroczkai elvérezne. A Gyöngyösi–Sneider-páros esélyeit erősíti az is, hogy – ahogy korábban írtuk – Szabó Gábor pártigazgató a Vona-féle irányvonalat vinné tovább, márpedig neki komoly befolyása van a pártban. Szabó Jobbikon belüli tekintélyéről sokat elárul, hogy a tagokat arcról, név szerint ismeri.

Azt egyébként a Toroczkai esetleges elnökségét ellenzők sem gondolják, hogy a Betyársereggel és más szélsőséges szervezetekkel kapcsolatban álló politikus, ha tehetné, akkor újra a régi Jobbikot hozná vissza, sokkal valószínűbb, hogy egy altright irányt szabna a szervezetnek. 

Mi lesz a 600 millióval?

És miközben azt viszonylag könnyű megjósolni, hogy a néppártosodási irány marad, ha Sneider és Gyöngyösi irányítja majd a pártot, azt még senki nem tudja, mi lesz az Állami Számvevőszék több mint 600 millió forintos büntetésével. Ha a párton inkasszó formájában esetleg behajtják ezt az összeget, akkor a Jobbik vidéki irodái lehetetlenülnének el, de rosszul járnának az olyan párthoz közeli szereplők is, mint például az Iránytű Intézet.

Úgy tudjuk, a pártvezetésnek esze ágában sincs kifizetni ezt a pénzt, és ha valóban be akarják rajtuk hajtani, akkor minden jogi fórumot végig fognak járni belföldön és külföldön egyaránt. De még Szabó Gábor pártigazgatónak sincs B terve arra az esetre, ha a gigabüntetés miatt kiesett összeget pótolni kellene. 

De egyelőre azt sem tudni, valóban be akarják-e hajtani a Jobbikon ezt a pénzt. Legutóbb januárban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: tárcája azt javasolja, hogy a pártoknak csak a választások után kelljen befizetniük a rájuk kiszabott büntetést.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.