Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pákozdi polgármester trükkös úton próbálta megtolni a Fidesz kampányát

2018.04.18. 12:26

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben tudatta, hogy az utóbbi hetekben több eljárásban is elérte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság igazat adjon a választópolgároknak a választási szervek a választási eljárás törvényességével kapcsolatos kifogásaik miatt. A jogvédő szervezet a következő ügyekben bizonyította a jogsértést:

  • a pákozdi polgármester jogellenesen kampányolt a kormánypártok mellett az interneten és a pákozdi postaládákba eljuttatott levelében. Takács János úgy próbált trükközni, hogy nem nevezte meg konkrétan a Fideszt, csakhogy az NVB így is elfogadta a TASZ érvelését, miszerint "nem csak a jelölő szervezet melletti nyílt állásfoglalás lehet jogsértő, hanem az adott párt választási kampányban széles körben ismertetett álláspontjának népszerűsítése is". Takács esetében súlyosbító körülmény volt, hogy a kormánypárti propaganda terjesztéséhez az önkormányzati infrastruktúrát használta fel. A polgármester 138 ezer forintos büntetést kapott. 
  • Az NVB azt is jogos kifogásnak ismerte el, hogy Csepelen egy visszalépett jelölt, Bangóné Borbély Ildikó neve nem volt lehúzva az egyéni képviselői szavazólapról. 
  • Pest megye 02. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottsága egy solymári szavazatszámláló bizottság a választási eljárási szabályokat azzal, hogy Szemző Áron visszalépett jelöltet nem húzta le a szavazólapról. 

A TASZ azt is kifogásolta, hogy az NVB a hivatalos választási oldalon a szavazás napján törölte, és a mai napig, az eredményekkel kapcsolatos jogorvoslati határidő lejártáig elérhetetlen állapotban tartja a saját, április 8. előtti határozatait. Pedig ezek szükségesek ahhoz, hogy a polgárok megfelelően meg tudják alapozni kifogásaikat, fellebbezéseiket. 

Mráz Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője szerint fontos, hogy 

"jogi eljárásokban derül az ki, mennyire elterjedtek a hibák, és mennyire megalapozottak a visszaélésekkel kapcsolatos gyanúk."

és rámutatott arra, hogy az NVB határozata azt is egyértelművé teszi: a választási szerveket terheli azért a felelősség, hogy az eljárás visszásságaival kapcsolatos tényfeltárás, tisztázás folyamatát nem elősegítették, hanem akadályozták.