Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A monarchia páncélozott múzeumhajója Vácon állomásozik

2018.04.19. 17:54 Módosítva: 2018-04-19 19:41:29

Megérkezett Vácra, a város kikötőjébe érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó, írja az MTI.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat keretében érkezett múzeumhajó kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy új világrend van kialakulóban, és száz évvel az első világháború után most végre Magyarországnak nem a vesztes, hanem a győztes oldalon kell állnia. 

Mivel nincs kormánypárti beszéd migránsozás nélkül, Rétvári Bencének még azt is hozzá kellett ehhez tennie, hogy napjainkban a gyíőztes oldalon áll Magyarország, ezért is folytat a kormány karakteres politikát, amely a függetlenségen, a szuverenitáson alapul, azon, hogy a nemzeti döntéseket Magyarországon kell meghozni. Az államtitkár megjegyezte, az új világrendet a migráció kihívásai fogják meghatározni. Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere arról beszélt, hogy a magyarság megmaradásának alapvető feltétele a múlt örökségének megőrzése és a hagyományok tisztelete. Úgy fogalmazott, hogy az 1871-ben épített Lajta monitor páncélzatában benne van az elmúlt csaknem 150 év magyar története, a belgrádi ütközetektől Sztálinváros és a paksi erőmű építésén keresztül egészen a bős-nagymarosi vízlépcső kezdeti munkálataiig.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án már testvérhajójával, a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézen lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháború idején is. 1918-ban - 47 év hadi szolgálat után - azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban "elevátorhajóként" használták. 

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta - mint írták - a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitor hajó. 2014-től minden évben tavasztól őszig a főváros egyik legszebb pontján, a világörökség részét képező pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál horgonyoz. A Lajta Monitor Múzeumhajó május 21. között lesz megtekinthető vidéki városokban. Mindenhol - a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében - hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között lesz megtekinthető a kikötőkben.