A monarchia páncélozott múzeumhajója Vácon állomásozik

2018.04.19. 17:54 Módosítva: 2018.04.19. 19:41

Megérkezett Vácra, a város kikötőjébe érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó, írja az MTI.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat keretében érkezett múzeumhajó kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy új világrend van kialakulóban, és száz évvel az első világháború után most végre Magyarországnak nem a vesztes, hanem a győztes oldalon kell állnia. 

Mivel nincs kormánypárti beszéd migránsozás nélkül, Rétvári Bencének még azt is hozzá kellett ehhez tennie, hogy napjainkban a gyíőztes oldalon áll Magyarország, ezért is folytat a kormány karakteres politikát, amely a függetlenségen, a szuverenitáson alapul, azon, hogy a nemzeti döntéseket Magyarországon kell meghozni. Az államtitkár megjegyezte, az új világrendet a migráció kihívásai fogják meghatározni. Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere arról beszélt, hogy a magyarság megmaradásának alapvető feltétele a múlt örökségének megőrzése és a hagyományok tisztelete. Úgy fogalmazott, hogy az 1871-ben épített Lajta monitor páncélzatában benne van az elmúlt csaknem 150 év magyar története, a belgrádi ütközetektől Sztálinváros és a paksi erőmű építésén keresztül egészen a bős-nagymarosi vízlépcső kezdeti munkálataiig.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án már testvérhajójával, a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézen lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháború idején is. 1918-ban - 47 év hadi szolgálat után - azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban "elevátorhajóként" használták. 

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta - mint írták - a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitor hajó. 2014-től minden évben tavasztól őszig a főváros egyik legszebb pontján, a világörökség részét képező pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál horgonyoz. A Lajta Monitor Múzeumhajó május 21. között lesz megtekinthető vidéki városokban. Mindenhol - a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében - hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között lesz megtekinthető a kikötőkben.