Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fenyő-gyilkosság: a főügyészség szerint megalapozott a gyanú, Gyárfás házi őrizetbe kerülhet

2018.04.19. 14:45 Módosítva: 2018-04-19 20:02:31

A Fővárosi Főügyészség a Fenyő-ügyben a gyanúsított, Gyárfás Tamás által bejelentett panaszokat elutasította, és döntött arról, hogy házi őrizetét indítványozzák – közölte a főügyészség. A nyomozó hatóság Gy. Tamást felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, majd az őrizetbe vételéről döntött. Gyárfás a gyanúsítás és a bűnügyi őrizet elrendelése ellen is panaszt jelentett be.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön az eddigi bizonyítékok alapján megállapította, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt. A főügyészség ezért a panaszokat elutasította.

A Fővárosi Főügyészség azt is megállapította, hogy a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése szükséges és indokolt. A legsúlyosabb kényszerintézkedés, nevezetesen az előzetes letartóztatás helyett azonban a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett.

A büntetőeljárási szabályok alapján, ha az ügyészség nem előzetes letartóztatásra, hanem házi őrizetre tesz indítványt, úgy az őrizetbe vételt meg kell szüntetni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség a gyanúsított őrizetbe vételét megszünteti, és haladéktalanul szabadon engedik, de Gyárfás a pénteki ülésen kötelező megjelenni.

Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó a Nemzeti Nyomozó Iroda VI. kerületi épületénél 2018. április 19-én.
Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó a Nemzeti Nyomozó Iroda VI. kerületi épületénél 2018. április 19-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd

A főügyészség azért kért házi őrizetet, mert szerintük a gyanúsított személyi körülményei, eddigi életvezetése és együttműködése alapján az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatóak. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája pénteken hoz döntést a házi őrizetről.

Gyárfás a sajtónak azt mondta, abszurdnak tartja a gyanúsítást, egy manipulatív, összevágott hanganyaggal próbálják besározni.

Vallomásában is mindent tagadott. A Magyar Idők csütörtökön azt írta, Gyárfás tavalyi feljelentése vezette a rendőröket ahhoz a hangfelvételhez, ami alapján őrizetbe vették a sportvezetőt, médiavállalkozót.

A Fenyő–Gyárfás-ügyről itt olvashat bővebben