Fenyő-gyilkosság: a főügyészség szerint megalapozott a gyanú, Gyárfás házi őrizetbe kerülhet

2018.04.19. 14:45 Módosítva: 2018.04.19. 20:02

A Fővárosi Főügyészség a Fenyő-ügyben a gyanúsított, Gyárfás Tamás által bejelentett panaszokat elutasította, és döntött arról, hogy házi őrizetét indítványozzák – közölte a főügyészség. A nyomozó hatóság Gy. Tamást felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, majd az őrizetbe vételéről döntött. Gyárfás a gyanúsítás és a bűnügyi őrizet elrendelése ellen is panaszt jelentett be.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön az eddigi bizonyítékok alapján megállapította, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt. A főügyészség ezért a panaszokat elutasította.

A Fővárosi Főügyészség azt is megállapította, hogy a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése szükséges és indokolt. A legsúlyosabb kényszerintézkedés, nevezetesen az előzetes letartóztatás helyett azonban a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett.

A büntetőeljárási szabályok alapján, ha az ügyészség nem előzetes letartóztatásra, hanem házi őrizetre tesz indítványt, úgy az őrizetbe vételt meg kell szüntetni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség a gyanúsított őrizetbe vételét megszünteti, és haladéktalanul szabadon engedik, de Gyárfás a pénteki ülésen kötelező megjelenni.

Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó a Nemzeti Nyomozó Iroda VI. kerületi épületénél 2018. április 19-én.
Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó a Nemzeti Nyomozó Iroda VI. kerületi épületénél 2018. április 19-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd

A főügyészség azért kért házi őrizetet, mert szerintük a gyanúsított személyi körülményei, eddigi életvezetése és együttműködése alapján az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatóak. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája pénteken hoz döntést a házi őrizetről.

Gyárfás a sajtónak azt mondta, abszurdnak tartja a gyanúsítást, egy manipulatív, összevágott hanganyaggal próbálják besározni.

Vallomásában is mindent tagadott. A Magyar Idők csütörtökön azt írta, Gyárfás tavalyi feljelentése vezette a rendőröket ahhoz a hangfelvételhez, ami alapján őrizetbe vették a sportvezetőt, médiavállalkozót.

A Fenyő–Gyárfás-ügyről itt olvashat bővebben  • Tippek
  • Személyi kölcsön