Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soros alapítványa itt hagyja Budapestet

2018.04.19. 19:35 Módosítva: 2018-04-19 20:06:02

Elhagyja Budapestet az Open Society Foundations (OSF). A Soros György által alapított intézmény deklarált célja az egyenlő esélyek, az igazságos elbírálás, a közegészségügy és a független média támogatása volt pályázati alapon.

A hírt a 444 vette észre, a Die Presse szerint Patrick Gaspard, a szervezet vezetője jelentette be csütörtökön, hogy elhagyják a magyar fővárost, azaz bezárják az itteni irodát, és Berlinbe költöznek. 1984 óta működtek Magyarországon, akkor írták alá ugyanis a Magyar Tudományos Akadémiával a budapesti Soros Alapítvány alapító szerződését. 

A szervezet nem titkolt célja volt, hogy elősegítse Magyarország demokratikus átalakulását. Azóta nagyjából 400 millió dollárral támogatták a magyarokat, többek közt például hirtelen jött nagy ellenségüket, Orbán Viktort is. A budapesti irodának jelenleg száz alkalmazottja van a leírásuk szerint.