Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kap ez a falu semmit, mert nem fideszes

01 alap.00 00 26 13.still003.png
2018.04.20. 09:03

Nagy visszhangot váltott ki annak a Heves megyei polgármesternek a belemenős nyilatkozata, aki a Kékes Online egy körkérdésre válaszolva a településvezetők közül egyedüliként, a kötelező kincstári optimizmus és a választókerület végül győztes fideszes jelöltjét dicsérő udvariassági körök helyett inkább jól elküldte a Fidesszel együtt az egész hazai politikai elitet.

„Mi itt, Istenmezején, a halál f**** után egy méterrel nem számítunk, és ez a vidék legnagyobb részére igaz. Az a település, ahol nem kormányközeli a vezetés, az hátrányos helyzetbe kerül”

– nyilatkozta akkor sok egyéb keresetlen szó mellett Nagy-Szú Péter.

A különleges nevű Istenmezeje – istenes elnevezése egyetlen más magyarországi településnek sincs – a polgármesterrel együtt sok kistelepüléshez hasonlóan sötéten látja a jövőt. Nem is csoda: harminc éve még kétszer ennyien lakták a ma 1442 fős, egykori bányásztelepülést, amelynek már a főúton álló, szokatlanul nagy családi házain is látszik, hogy egykor nem az elvándorláson gondolkodtak a lakók.

Ma viszont nem világos, mitől állna meg a lakosság fogyása és elöregedése. Ha a politikusokon múlik, Nagy-Szú szerint nem lesz változás, és így gondolják Istenmezeje lakói is, még ha szeretnek is itt élni. 

Szívás lesz, de jól tette

De mit mondanak a Fideszt is bőven ekéző nyilatkozatról a helyiek, akik 2014-ben választották meg a településen felnőtt, később a fővárosban vállalkozóként élt, Istenmezején egy ideig diszkót is működtető, majd ötvenévesen polgármesterként visszatért Nagy-Szút?

Az országgyűlési választások helyi eredményéből ezt nehéz leszűrni: Vona Gábor éppúgy 353 szavazatot szerzett, mint a választókerületben végül győztes – a kistelepüléseken jól szereplő, Gyöngyösön viszont a Jobbik elnökétől kikapó – fideszes Horváth László. 

A listás eredmények sem sokkal beszédesebbek, bár megerősítik, hogy inkább a Jobbik felé hajlik a település: a párt 339 szavazatot kapott, a Fidesz 330-at. (Az MSZP–P 105-öt, a DK 27-et.)

A beszélgetésekből már egyértelműbb a megítélése a polgármester szavainak, bár pártpreferencia szempontjából bonyolultabb kép rajzolódik ki.

Négy éve nem kap ez a falu semmit, mert nem fideszes. Most is úgy lesz

– vonta meg vállát egy idős asszony a biciklijét megtámasztva. Szerinte a polgármesternek ettől még igaza van, helyesen beszélt. És bár szerinte a kormánypárt kész büntetni, nem sok bizalma volna az ellenzékben sem: „Ha nyertek volna, sem tudtak volna mit csinálni. Mire kihajtották volna mindenhonnan azokat, akik be vannak ülve, eltelt volna a négy év.”

Egy másik nyugdíjas nő is örömmel nyugtázta, hogy „Peti ilyen nyíltan beszélt”. Rá is szavazott a polgármester-választáson, mert többet tett, mint az elődje, aki mellesleg Nagy-Szú sógora volt. Hogy ennek lesz-e eredménye, azt nem tudja, és a politikusokat sem akarta minősíteni. A parlamenti választáson viszont nem volt kérdés számára a Fidesz: „Decemberben is megkaptuk az Erzsébet-utalványt, most is kaptunk, hát kire szavazzunk, csak ő adta.”

Munka persze helyben nem sok van, jó esetben közmunka, mint annak a két fiatalasszonynak, akik az óvoda után üldögéltek a padon gyerekeikkel, ahonnan rálátni Noé szőlőjére, a napsütötte homokkő domboldalra, ahol a polgármester kezdeményezésére húzták fel a falu zászlóját és a nemzeti lobogót, nem messze egy Jézus-szobortól, amit Nagy-Szú hetedmagával cipelt fel.

Jó itt élni – mondta a két anyuka, de a politikáról nem akartak beszélni. A polgármester ismertté vált nyilatkozatáról egyikük hallott is, de csak annyit mondott, talán túl kemény szavakat használt.

Ha veszély van, akkor veszély van

„El van felejtve az a falu. Talán harmincmillió forintot kapott, közben Tarnaleleszre milliárdok mentek, útépítésre, csatornázásra, csarnokra, de százmilliókhoz jutottak pár száz fős falvak is” – mondta egy fiatal nagyapa. Mindenki elmegy. Megszűnt a galvanizáló meg a csévéző üzem, volt nagy varroda, munkaadó tsz, és persze a szénbányák.

Most semmi. „Egy összeszerelő üzemet nem tudnak idehozni, ahol lenne munka.” A két iskola is megszűnt, hetven-nyolcvan gyerek Pétervásárára jár tanulni. De van, aki már óvodába is inkább messzebbre, akár Egerbe viszi a gyerekét, jó esetben azért, mert ott van munkája. És van, aki az autóval majdnem kétórányira lévő fővárosba ingázik. 

Hiába fekszik a Tarna völgyében a falu, a szép vidéktől még nem lesznek eladhatók az otthonok. Van ugyan egy Texasból gyakran hazalátogató pár, akik vettek itt házat, de általában 1-3 millióért kelnének el, ha lenne rájuk olyan vevő, aki valóban ideköltözne.

„Mindenki elmegy. Van, aki az elhalt szülei után inkább megveszi a házat, nehogy valami uzsorás tegye rá a kezét” – mondta a férfi. Persze a gondok nem most kezdődtek, de hogy a Fidesz sem oldotta meg őket, az bizonyos. Tulajdonképpen ők sem érdemelnék meg a bizalmát, ha...

...ha nem védenék meg az országot. „Nem tudom, ez mekkora veszély, de annyit beszélnek róla, csak el kell rajta gondolkodnom, nekem is van családom” – mondta. És ez a veszélyérzet mindent felülír.

Hogy mikor válik fontosabbá a migránsveszélynél az a sok gond, melyek miatt a szeme láttára szűnik meg a település, azt ő sem tudta megmondani.

A választások előtt, ha kinyitotta a Heves Megyei Hírlapot „csak erről szóltak a hírek, mindennap, három oldalon. Most egyébként alig van benne.” Az is lehet, hogy most már másképp szavazna. Ekkor jön a kézenfekvő kérdése, hogy kire.

„Ez a győzelem nem a Fidesz sikere, hanem az ellenzék kudarca” – állapította meg kicsivel arrébb két hatvanas férfi a kocsmában. Hiába inkább jobbikos a település, „többször volt itt Vona, Toroczkai László alelnökkel együtt is, mégis csak huszonnégyen mentünk el meghallgatni őket” – adott képet a helyi szintű mozgósítás visszafogottságáról egyikük.

Szar minden, senki sem elégedett, mégis ez a valóság.