Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem döntött Soros alapítványa az elköltözésről

2018.04.20. 16:20

Soros György magyarországi Nyílt Társadalom Alapítványa csak azután dönt Magyarországon maradásáról vagy esetleges távozásáról, hogy az Országgyűlés jóváhagyja a nem kormányzati szervezetekre (NGO) vonatkozó törvénytervezetet – idézi Csontos Csaba alapítványi szóvivő a Reutersnek adott nyilatkozatát az MTI.

Csütörtökön az osztrák Die Presse írta meg, hogy elhagyja Budapestet az Open Society Foundations (OSF). Az osztrák azt írta: Patrick Gaspard, a szervezet vezetője jelentette be csütörtökön, hogy bezárják budapesti irodájukat, és magyar fővárosból Berlinbe költöznek.

Csontos Csaba most nem erősítette meg ezt a hírt. Azt mondta: „lehetőségeink mérlegelésének, tervezgetésének időszakában vagyunk. A magyar kormány eltökélte, hogy elfogadtatja a parlamenttel a Stop Soros törvényt. (...) Jelképes lépés lesz, amely a nem kormányzati szervezetek megfojtását szolgálja. Jelen pillanatban azon kell gondolkodnunk, hogy miként érinthet ez bennünket, akik támogatjuk ezeket a civil szervezeteket, és miként járjunk el”.

Csontos az Abcúgnak bővebben nyilatkozott. "Amíg nem fogadja el a parlament a tervezetet, nem bonyolódnék találgatásokba. De ha ebben a formájában, vagy, ahogy Rogán Antal utalt rá, egy még szigorúbb formában elfogadják, a költözés egy nagyon erős opció" - nyilatkozta Csontos, és arról is beszél, hogy a költözés nem feltétlenül jelenti a dolgozók elbocsátását, de a legfontosabb, hogy 

garantáljuk az itt dolgozó emberek személyes biztonságát, mert nagyon rosszul élik meg, hogy ellenségnek állítják be őket.

Azt is elmondta, hogy "Nem vagyunk politikai aktorok, nem tudjuk megakadályozni a törvény elfogadását. Az, hogy Magyarország az orosz és a török útra lépett, teljesen független attól, hogy mi, vagy az általunk támogatott civilek mit tesznek és mondanak" - utalva arra, hogy mennyire járulnak ezzel a lépéssel hozzá a kormány civilellenes akcióinak sikeréhez.

A helyzetük azért is nehéz, mert "A törvény most elsősorban a menekültkérdéssel foglalkozó civileket támadja, de olyan lazán fogalmazták meg, hogy a kormány bármikor, bárki ellen fordíthatja majd" - mondta Csontos. A civilek helyzetét ellehetetlenítő Stop Soros törvénycsomagot eddig kétharmados többség híján nem tudták átverni az országgyűlésen, de a mostani választás után már semmi sem gátolja meg ebben a Fideszt.

A civil szervezet 1984 óta működik Magyarországon, akkor írták alá ugyanis a Magyar Tudományos Akadémiával a budapesti Soros Alapítvány alapító szerződését. Az intézmény célja az egyenlő esélyek, az igazságos elbírálás, a közegészségügy és a független média támogatása, amit pályázati alapon kívántak biztosítani.

Az elmúlt 34 évben nagyjából 400 millió dollárral támogatták a magyarokat, többek közt például hirtelen jött nagy ellenségüket, Orbán Viktort is. A budapesti irodának jelenleg száz alkalmazottja van a leírásuk szerint.