Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A DK, a Jobbik és a Párbeszéd sem teljesítette az ÁSZ kérését

2018.04.21. 09:20

Az Állami Számvevőszék a választás előtt a Fidesz és a KDNP-n kívül a hét ellenzéki párt könyveibe nézett bele, és most értékelte az úgynevezett intézkedési terveket, amiket a 2018. január elején lezárult vizsgálatok következményeként kértek. Azt írják, hogy az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét megfelelőnek találták, az LMP esetében kiegészítést, pontosítást kértek, míg a Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében nem találták alkalmasnak az intézkedési tervüket az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Az ÁSZ megállapította, hogy  az ellenzéki pártok - ugye a Fideszt és a KDNP-t nem ellenőrizték - számviteli és könyvvezetési szabálytalanságokat vétettek, hiányosságokat tártak fel náluk, és megállapították róluk, hogy tiltott vagyoni támogatást fogadtak el.

Az ÁSZ mostani közelményében emlékeztet, hogy 2014 óta a pártoknak "tilos jogi személyektől – tehát például cégektől –, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg olyan szolgáltatásokat, mint például a plakátkihelyezés, könyvelési szolgáltatás, vagy ingatlanbérlet." Az ÁSZ nem vizsgálta a Fideszt és a KDNP-t, és ezzel kapcsolatban náluk fel sem merül, a fenti szabályok kijátszása.

Az ÁSZ és elnöke, Domokos László, a Fidesz volt parlamenti képviselője, a választás előtt döntött úgy, hogy a Fideszt és a KDNP-t kivéve, ellenőrzik az ellenzéki pártokat, és most azt írták, hogy az "ÁSZ a politikai pártok ellenőrzése során is elsődleges célnak tekinti az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a közpénzekkel való szabályszerű gazdálkodás követelményeinek érvényesítését."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.