Arcon köpné-e Orbánt? - kérdezte a műsorvezető

2018.04.21. 15:36

Kocsis András, hágai magyar nagykövet tiltakozását fejezte ki a holland közszolgálati műsorszolgáltató alapnál (NPO), mert egy műsorban, amely Magyarországról szólt, a  műsorvezető azt kérdezte a vendégétől, hogy arcon köpné-e Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A magyar nyelvű, de Hollandiával foglalkozó Magyarnieuws nevű blogon írt a szerző arról, hogy „a hollandiai magyar nagykövet szeretné ha az NPO intézkedne Eric Smit ellen, aki a múlt szombaton a ‘Dr Kelder en Co’ rádióműsorában azt kérdezte az egyik vendégétől, hogy arcon köpné-e Orbánt.

„Ez durva és elképesztő” - idézi a szerző Kocsis András nagykövetet.

A múlt heti rádióműsorban a GroeneLinks párt EP-képviselője, Judith Sargentini volt a vendég, akitől megkérdezte a műsorvezető, mit tesz, ha találkozik a magyar miniszterelnökkel, mire a politikus közölte, hogy kezet nyújtana neki, erre jött a műsorvezető említett mondata.
A blog megjegyzi, hogy Sargentini készítette a jelentést, ami alapján Magyarország ellen elindíthatják a 7-es cikkelyben foglalt kötelességszegési eljárásokat.

A politikus nem reagált Smit gúnyos felvetésére. Kocsis, amint a blog idézi, azt írta az NPO-nak, hogy a Sargentinivel való beszélgetés lezárása undorító volt, (...) annál is inkább, mert a holland sajtó folyamatosan bírálja a magyar média állapotát. Alig várom a választ és a reakciókat, hogy milyen fegyelmi intézkedéseket fognak tenni a műsorvezető ellen” - írta a nagykövet.

Smit a Twitterén reagált, „a magyar nagykövetet undorítja a kijelentés amit a nagy vezetőjével, Orbán Viktorral kapcsolatban mondtam és fegyelmi intézkedéseket szeretne kérni ellenem az NPO-tól. Pfff. Kocsis úr, itt lehet szabadon beszélni.”


Mark Willems, a csatorna szóvivőjét is idézi a blog, aki szerint „a Dr Kelder en Co egy olyan műsor, ahol a legélesebben vitatkoznak az aktuális témákról: jelen esetben az Európai Parlament jelentéséről amelyben arról van szó, hogy Magyarországon folyamatosan veszélyeztetik a demokráciát a jogállamiságot és az alapvető szabadságjogokat. Minden véleményt meghallgatunk a programban és most, mint máskor is a határokat feszegetjük. Arra azonban számítunk a vendégektől és a műsorvezetőktől is, hogy a vitában tiszteletben tartsanak másokat még ha az érzelmek a magasba is csapnak. Ezt egymás között meg fogjuk beszélni” - írja a Magyarnieuws.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.