Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idős embereket csapott be, és szedte el a pénzüket

2018.04.21. 11:12

10 rendbeli csalással vádolja a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség azt a 46 éves férfit, aki 2014 októbere és 2015 decembere között főleg időskorú embereket "ejtett tévedésbe azzal a valótlan ürüggyel, hogy lerobbant az autója, és a javíttatáshoz, vagy elszállíttatáshoz azonnal pénzre van szüksége".

A férfi nem minden esetben ugyanazt, de lényegét tekintve azonos módon csapta be áldozatait: "becsengetett a kiszemelt lakásokba, majd az ajtót nyitó sértetteknek azt állította, hogy a szomszédban lakik édesanyja, vagy édesapja, más esetekben arra hivatkozott, hogy ő a szomszéd ház közös képviselőjének fia. Előfordult olyan is, hogy az utcában lakó fogorvos fiának adta ki magát. A sértetteknek ezután előadta, hogy meghibásodott az autója, amit ezért meg kell javíttatnia, vagy el kell szállíttatnia, és ehhez azonnal pénzre van szüksége, hozzátartozója azonban nincs otthon, ezért a sértettől szeretne kölcsön kérni, amit pár órán belül vissza is fizet".

A vádlott 20-50 000 forint közötti összegeket vett át, összességében 300 000 forintot. A legidősebb sértett 88 éves volt. A vád: a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére elkövetett csalás bűntette, illetve csalás vétsége miatt. A büntetési tétel felső határa a bűnhalmazat miatt hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.