Május 8.-án tartják az újabb kormányellenes tüntetést

Újabb kormányellenes tüntetés Budapesten

Index
2018.04.21. 21:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valaki rosszul lett hátul a tömeg végén, egy villogó mentőautó jött érte.

  • Sokan vannak, akik félnek szót emelni, parancsot megtagadni, mert ők lehetnek a következő áldozatok. De „mától fogva nincsenek egyedül, senki nem hagyunk egyedül” – mondja Márki-Zay. Ki kell állni egymásért, és ha ez így lesz, „holnap megdől ez a hatalom”. Akinek van lelkiismerete, „az megérdemli, hogy kiálljunk érte”. Ha tömegek emelnek szót, „a gonosztettek nem maradhatnak titokban”.

  • A diákparlamentes aktivista és Hódmezővásárhely polgármestere a két legnagyobb sztár, ők kapták a legnagyobb tapsot és éljenzést a beszédek alatt.

  • A kastélyokat építő, egész társadalmi rétegeket megalázó politikusok félhetnek attól is, hogy éppen azok telepítenek be tízezer számra migránsokat, akik éppen őket riogatták ezzel. De remélem, hogy Magyarországon nem lesz erőszak, „büszkeséggel állapíthatom meg, hogy a jogsértés csak a Fideszre volt jellemző”. Hagyjuk is meg a Fidesznek az erőszakot.

  • Márki-Zay Péter a színpadon Winston Churchill egyik beszédjének mintájára újra és újra kijelenti, hogy "We shall fight!".

    Tudósítóink szerint ez a hangszórókból nem hallatszik elég tisztán, hátul több tüntető értetlenkedik, hogy miért hangzik el ennyiszer az, hogy Michelle Wild.

  • „Lesz új ellenzék, ti vagytok az új ellenzék. Egyetlen pártnak sincs százezer tagja. Ti mindannyian részt vehettek az új ország építésében, mindannyiótoknak feladata van” – mondta Márki-Zay Péter. „A történelem bebizonyította, hogy egyetlen elnyomó rendszer sem tart örökké, és még az sem biztos, hogy a bukásához négy évet kell várni”.

    Orbán, takarodj – kezdte skandálni a tömeg a szavai nyomán.

  • A választáson ez nemcsak nekünk, hanem az EBESZ számára is világossá vált. Ahogy a hódmezővásárhelyi győzelem, úgy az április országos vereség is megmutatta, hogy csak a teljes nemzet összefogásával van esélyünk leváltani ezt a kormányt – mondta Márki-Zay Péter. Egy egységes ellenzéket kell megalakítani, amiben békésen elfér a jobb és baloldal, ahol összeköt az, amit együtt veszítettünk el, jogállam, piacgazdaság, demokrácia és európai integráció.

    „Harcolni fogunk mind a 106 egyéni választókerületben, hogy mindenhol egyetlen esélyes ellenzéki jelölt legyen, hogy minden szavazókörben legyenek ellenzéki delegáltak, harcolni fogunk az ellenzék széthúzásában érdekelt fideszes ügynökök ellen, harcolni fogunk a médiatúlsúly és a gyűlöletkampány ellen”. A politikus azt ígéri, hogy „igenis lesz elszámoltatás”.

  • A magyar nép április 8-án leváltotta az ellenzéket. A magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nemcsak szavakban utasítja el a korrupciót, amely nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőnket. Nem alkalmas az ország vezetésére az az ellenzék, amely nemhogy a nemzet érdekében, de saját érdekében se képes összefogni. Megérdemlünk egy olyan ellenzéket, amelyben nincsenek benne a korrupt hatalom ügynöke, mondta.

    Nekünk is Magyarország az első – reagált Márki-Zay Péter a Fidesz választási szlogenjére. Ha nem az lenne, akkor „itt nem tízezrek követelnének most szabad Magyarországot”.

  • A választási eredményt nehéz elfogadni, de nem lehet rajta változtatni. Ez azonban nem egy vesztes sereg, nem úgy néz ki, mint egy vesztes sereg. A Fidesz hiába nyerte meg a választást, „mi itt vagyunk, és itt is maradunk”, mondta. „Hinni kell abban, hogy ami nem öl meg, az megerősít”. Arról is beszélt, hogy csak a Fidesz engedett be migrásnokat.

  • Márki-Zay Péter az est utolsó szónoka, aki hatalmas tapsot kap. Egy hét még a tüntetők soraiban vett részt, akkor még bizonytalan volt neki, hogy mi ennek a rendezvénynek az értelme. De megtapasztalta a felemelő érzést, ami összeköt mindenkit, és „rájöttem, hogy van remény, hogy mi vagyunk a többség, hogy nem egyedül vagyunk”.

    Fotó: Bődey János / Index

    Azt mondja a tüntetőknek, „ti adtok erőt” ahhoz a küzdelemmel, amit „mindennap meg kell vívni a gonosszal, a hazugsággal, a kishitűséggel” neki mint hódmezővásárhelyi polgármesternek.

  • Lázár legyőzőjeként konferálta fel Márki-Zay Pétert Gulyás Balázs.

  • Ez van.

  • "A normális Magyarország itt áll előttem! És ennek a normális Magyarországnak mi is részei vagyunk. Ez az ország egy álom. Ez az ország olyan, hogy ha valaki elesik, mások kinyújtjk a kezét és addig nem engedik el amíg a másik talpra nem áll" - mondta beszéde elején a tütnetést szervező Homonnay Gergely újságíró, író, tanár.

    Arról beszélt, a Fidesz elveszi nem csak a mi jövőnket, hanem a következő generáció jövőjét is.

    "A kurva anyjukat!" - érkezett egy bekiabálás a tömegből, amire Homonnay válaszolt is:

    "Igen, én is ezt gondolom."

    Mivel Homonnay szerint a Fidesz csak csalással és hazugsággal tudott nyerni, ezért meg kell szüntetni az propagandát szóró MTVA-t, és egy független intézményt kell felépíteni a helyén.

    "Ma az MTI Kunigundai épületében egyetlen jó dolog van, és ez a tévémaci" - mondta, amire nagy nevetéssel válaszoltak a tüntetők. Homonnay hozzátette: évente 80 milliárdot költünk mi adófizetők arra, hogy vigyázzanak erre a tévémacira, ami elképesztő összeg.

    Majd felidézte, hogy Rogán Antal bolhacirkusznak nevezte a tüntetést, ezért neki azt üzeni, hogy "a bolha csípése is igen kellemetlen tud lenni".

  • Amikor Homonnay Gergely a közmédia manipulációiról és az arra költött 80 milliárd forintról, és Rogán Antal propagandaminiszterről beszélt.

  • Gálvölgyi János: Azt mondják szabadság nélkül is lehet élni, játszani, de én szabad országban szeretnék élni.

    Hernádi Judit: Hernádi Judit vagyok, színésznő és egy senki. Szívem minden melegével üdvözlöm a többi senkit.

  • Amikor bárkit megtámadnak, amikor le akarják igázni a következő független médiát, amikor bárki magyar állampolgárt vagy civil szervezetet támadnak, menjünk az utcára – mondta Gyetvai. „Ha egymásért ki tudunk állni, akkor lesz még Magyarország, akkor van remény”. Nem szeretne elmenni az országból, „ez itt a mi hazánk, innen minket nem lehet száműzni, legfeljebb Orbán Viktort a börtönbe”.

    Fotó: Bődey János / Index
  • Követelhetünk Orbán Viktortól sok mindent, de a demokráciát nem. Azt nem tőle fogjuk megkapni, azt nekünk kell elintéznünk – mondta Gyetvai.

  • Nagyon jól szólt minden a legelején, de mostmár hátul egyáltalán nem lehet hallani semmit. Az emberek így egymással beszélgetnek, söröznek. Közben egyre hűvösebb van, húzzák a kardigánokat a tüntetők.

  • Szeretnék köszönetet mondani azoknak a diákoknak, akik ez év első hónapjaiban reményt adtak azzal, hogy utcára vonultak egy korszerűbb, demokratikusabb oktatási rendszerért – mondja Gyetvai Viktor diáktüntető. Ezek a diákok példáz mutattak „nekem, nekünk, mindannyiunknak”. A tizenéves diákok történelmet írtak, és „most már bárki is hamisítsa, ti írjátok a történelmet”. Egy héttel ezelőtt azt mondták, „többen voltunk, mint '56-ban”. Azt mondja, hogy is „sokan vagyunk”, és „higgyünk benne, hogy elegen”.

    A tömeg a „mi vagyunk a többség”-et skandálja, amikor Gyetvai arról beszél, hogy a változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget.

  • Fluor Tomi megtrollkodta a kormánypropagandát, azóta nem játsszák a dalait a Petőfin –írtuk két napja ebben a cikkben.

    Egyébként úgy tűnik, a tüntetés előtt pár órával megbocsátottak Fluor Tominak a közrádióban, miután több lap megírta, hogy tiltólistára került a Wellhello a közmédiában, és Ungár Péter LMP-s politikus az ügy miatt a Médiahatósághoz fordult. Ugyanis ma délután fél 5 előtt pár perccel, 10 nap szünet után megszólalt egy az egyik legnépszerűbb zenekar egyik dala a Petőfi Rádióban a Mostszol.hun látható információk alapján.

  • Mocskos Fidesz! - skandálják a tüntetők
  • Polgártársaim, egy nagyon furcsa helyzet ez. Sosem gondoltam volna, hogy szóban kell elmondani egy publicisztikám. De a Magyar Nemzetben nem tudom megírni ezt.

    Ezekkel a mondatokkal kezdte beszédét Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója, akit kidobtak a Békemenetről.

    "Nem tudjuk elmondnai, hogy ki lopott, ki néz titeket hülyének, ki akar titeket megfélemlíteni. Bízom benne, hogy megmenekülünk, mert mindenünk a tájékoztatásotok" - mondta a lapról, majd mosolyogva hozzátette, hogy "a Magyar Nemzet értesülései szerint" szerveződik egy országos újságíró- és tudósítóhálózat. "Kövessétek majd, keressétek majd."

    "Keressétek egymást, szerveződjetek, lépjetek be szakszervezetekbe, civil szervezetekbe. Meg tudjátok keseríteni ennek a hatalomnak, ennek a kamukétharmadnak az életét. Ne a pártokban bízzatok."

    Majd az újságíró azzal folytatta, hogy ez a kormány annak köszönheti a sikerét, hogy megosztja a magyarokat. Ezt pedig nem szabad hagyni.

    "Öleljetek meg egy fideszest!" - szólította fel a tüntetőket Unyatyinszky. "Tegyetek meg midnent, hogy az egynás közötti mesterségesen teremtett ellentétek elhalványuljanak" - zárta a beszédét.

  • „Nagyon nehezen akartam elhinni, hogy ez az eredmény született. Ki akartam vonulni a világból, soha nem nyilvánítani többé véleményt. De erre képtelen vagyok, hiszek abban, hogy olyan irányba változik az ország, hogy elhisszük, hogy Európában vagyunk. Úgyhogy no para” – mondta. És jött az átkötés a Wellhellóhoz.

  • Este 8-ig ezt a három képet adta ki az Magyar Távirati Iroda fotószerkesztősége a mai tüntetésről:

    Képzeljük el, hogy hétfőn, ha egyáltalán megjelenik valamiféle tudósítás például a megyei napilapokban a Budapesten történtekről, akkor ez a kép, és ez a szöveg jelenik meg majd:

    A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői vonulnak Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky úton 2018. április 21-én.

  • De előbb Szentesi Éva író, rákellenes aktivista és Kálid Artúr színész videoüzeneteit játsszák le. Arról beszél, hogy a Fidesz rendszere rosszabb, mint a rák, „tudom, mert kétszer gyógyultam ki ebből a betegségből”. A Fidesz gyűlöletkeltéséről, az ország kettészakításáról, a félelemről beszél, és arról, hogy ezeknél nincs rosszabb.

  • Legalábbis Gulyás Balázs ezt mondta, amikor egy nagy kiáltást kért a leghátul állóktól. Megkapta.

  • Mindenkinek feladata, hogy csatlakozzon civilekhez, legyen önkéntes, vagy hozza létre a saját civil szerveződését. A demokráciát a hétköznapokban fogjunk felépíteni, fejezte be beszédét Móra Veronika.

  • A hangosítást nagyon jól eltalálták, a tömeg végén is nagyon jól hallani, a tömeg vége a Kossuth Lajos utca és Szép utca kereszteződésénél beért és megállt.

  • Móra Veronika arról is beszél, hogy a civil szervezetek munkáját csak minden tizedik magyar segíti. „A többi kilencnek el kell mondani, hogy szükség van rájuk, szükség van ránk. Rajtatok múlik, rajtunk múlik.”

    A civilek azért dolgoznak, hogy Magyarország egy jó hely legyen. De egyedül nem megy, a civileknek szükségük van a társadalomra, a társadalomnak a civilekre.

  • Ezért dolgozunk mi, és ezért akarnak minket tönkretenni, törvényekkel, lejáratásokkal, hazugságokkal, kiéheztetéssel. De még itt vagyunk, folytatjuk a munkánkat – de vajon meddig? – erről beszél szónoklatában az Ökotárs Alapítvány vezetője. Nem az a lényeg, hogy egyik vagy másik szervezet túléli-e a támadásokat. A legnagyobb baj az, hogy aki gondolkozik, aki beleszól, az veszélyes a hatalomra nézve, de ha megszüntetik őket, akkor nem lesz, aki a leszakadókon segítsen.

    A tömeg elkezdi skandálni, hogy „nem hagyjuk, nem hagyjuk”.