Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Balog Zoltán távozik az Emmi éléről

2018.04.23. 19:15 Módosítva: 2018-04-23 19:24:21

Balog Zoltán a kormánymédia egyik lapjában, az Origóban jelentette be, hogy távozik az Emberi Erőforrások Minisztériumából. Balog elmondta, miért, és azt is, hol folytatja: a Polgári Magyarországért Alapítvány élén.

Balog azt mondja: ő javasolt változtatásokat a tárcánál Orbánnak, de a miniszterelnök azokat nem fogadta meg, majd „felajánlotta, hogy válasszak. Vagy ebben a formában folytathatom a munkát, vagy van számomra más ajánlata is".

Én az elmúlt hat évben beletettem a minisztériumi munkába, amit tudok, így ezt nem akarom folytatni

– mondta az Emmi-vezető, aki így a másik opciót választotta: a Polgári Magyarországért Alapítványt, a Fidesz pártalapítványának útját fogja egyengetni. Erről azt mondja:

Formálisan most is én állok a szervezet élén, de a napi kormányzati feladatok nem tették lehetővé azt, hogy az alapítványban is teljes értékű munkát végezzek. Erre a lehetőségre igent fogok mondani.

Balog emellett arról is beszél, hogy „most is kis kormány lesz, vagyis a miniszterek száma várhatóan nem fog változni". Az utódlásról pedig a következőképpen nyilatkozott:

három nevet kért tőlem a miniszterelnök, ezek közül fog választani.

Balog Zoltán 2012-ben váltotta Réthelyi Miklóst, akinek lemondását és egyben Balog miniszterségét Kazahsztán fővárosában, Asztanában jelentette be Szijjártó Péter, aki akkor a miniszterelnök szóvivője volt. A református lelkész végzettségű Balog a Fidesz azon befolyásos politikusainak egyike, akik emberileg közel álltak Orbán Viktorhoz. 

Balog 1990 óta közel áll a Fideszhez, az első Orbán-kormány idején, 1998-tól a kormányfő egyházügyi főtanácsadója volt. Ezt követően 2003 óta vezeti a Fidesz a pártalapítványát, a Polgári Magyarországért Alapítványt. Balog 2009-től elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek is, amely rendszeresen szervezte Orbán évértékelő beszédeit.

Balog akkor vált országosan ismertté, amikor a 2006. őszi zavargások után az országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökeként egyre többet szerepelt a sajtóban. A kormány 2010. májusi megalakulásakor a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára lett, majd 2012-től az Emmi vezetője. Ahhoz pedig, hogy beszámoljunk az Emmi vezetésével töltött idejéről és munkájáról, illetve az ez idő alatt tett nyilatkozatairól, külön cikkre van szükség.

Balog egyébként a Fidesz 2018-as listáján előkelő helyen szerepelt, benne volt az első 10-ben.