Mészáros Lőrinc lemond a polgármesterségről

O5A3234
2018.04.23. 17:10 Módosítva: 2018.04.23. 17:12

Kedden délután rendkívüli ülést tart a felcsúti képviselő-testület, és nem is akármilyen apropóból: Mészáros Lőrinc lemond a tisztségéről. Az első napirendi pont témája ugyanis a következő:

Tájékoztatás Mészáros Lőrinc polgármester tisztségről történő lemondásáról, írja az Mfor.hu.

Mészáros 2017 szeptemberében a Hír Tv-nek azt nyilatkozta, hogy nem akar 2019-ben újraindulni, bár akkor arról beszélt, hogy ezt a ciklust még végigviszi. Most a lemondást az Mfor.hu szerint személyes okokkal magyarázza.

Mészáros Lőrinc lemondásáról közleményt küldött az MTI-nek, amely szerint azért mond le a polgármesteri feladatairól, hogy kizárólag gazdasági érdekeltségeire koncentráljon. Azt írja:

Az irányításom alatt lévő tőzsdei vállalatok jelentős tranzakciók előtt állnak, gazdasági érdekeltségeim átfogó szervezeti átalakuláson mennek keresztül, amelyek tulajdonosként teljes embert igényelnek, így lehetetlenné teszik, hogy az üzleti élet mellett közfeladataimnak is eleget tegyek.

Mészáros Lőrinc 2011-től vezette Felcsútot, ezzel párhuzamosan pedig óriási gazdasági birodalmat épített fel. Amikor először megnyerte a polgármester-választást, még csak öt cég volt a nevén kicsit több mint egymilliárd forintos vagyonnal, azóta viszont már több mint 30 cég kapcsolódik a vállalkozásai körül kialakított bonyolult céghálóhoz. A Mészáros-birodalom  vagyonát legutóbb tavaly nyáron számoltuk össze, akkor úgy 57 milliárd forintot tett ki, de azóta is egyre csak bővül a vállalkozóhoz köthető cégek száma, és ezzel az Orbán Viktor gyerekkori barátjához köthető vagyon is. A Mészáros-birodalom az építőiparból indult, de Mészáros már médiavállalatban, szállodaláncban, bankban és erőműben is tulajdonos. 

A most lemondott polgármesterhez több gazdasági rekord is köthető: 

  • Első és egyik legfontosabb cége, az építőipari közbeszerzéseken nagyon kedvelt Mészáros és Mészáros Kft. tíz év alatt, 2006 és 2016 között ezerszeresére növelte a bevételeit, ami még a Facebooknak vagy az Apple-nek sem sikerült. 
  • Mészáros Lőrinc 2016-ről 2017-re a 26 helyet ugrott a 100 leggazdagabb magyar listáján, ezzel az övé a magyar történelem leggyorsabb gazdagodása. A Napi.hu a 2017-es kiadványában 120 milliárd forintra becsülte Mészáros vagyonát, ezzel az 5. leggazdagabb ember volt akkor az országban. 

Mészáros azt is írta az MTI-nek, bízik abban, hogy a közélettől történő visszavonulása után nyugodtabb időszak következik Felcsút életében, hiszen az ellenzéki sajtó szerinte állandó nyomás alatt tartotta az önkormányzat működését, a képviselőtestületi üléseket, „jelentősen megnehezítve ezzel a munkavégzést". Ezek az ülések viszont a nyilvánosság fontos fórumai voltak, ahol utolérhette a sajtó az ország egyik legfontosabb és egyre nagyobb szerepet betöltő üzletemberét. Lemondását követően viszont nem igazán lesz olyan fórum, ahol kérdéseket lehet majd föltenni a magyar gazdaságból egyre nagyobb szeletet kiharapó vállalkozónak.

Emellett Mészáros gazdagodása is egy fokkal átláthatatlanabb lesz, hiszen míg polgármesterként vagyonnyilatkozatot kellett tennie minden évben, pusztán üzletemberként erre már nem kötelezhető.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)