Tekla
7 °C
19 °C

Patyi: Sehol nem rendelték el a szavazatok újraszámlálását

2018.04.23. 09:42

A Nemzeti Választási Bizottság a benyújtott fellebbezések alapján egyetlen választókerületben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását - közölte Patyi András, az NVB elnöke hétfőn a köztévében. 

Patyi András azt mondta, az újraszámlálás elrendeléséhez tényeken alapuló bizonyítékra vagy "magas szintű valószínűsítésre alapot adó körülmények" bemutatására van szükség. Arról is beszélt, hogy testülethez mintegy 180 fellebbezés érkezett be.

Azért ilyen sok, mert lényegében minden választókerületi eredményt, ahol nem az ellenzék nyert, megtámadtak.

A fellebbezések egy nyomvonal szerint, egy szövegtörzsre készültek, és alapvetően országos jelenségeket vetettek fel. Ezek egy részét a szavazást követő három napon belül lehetett volna megtámadni, de a konkrét szavazókerülethez köthető kifogások esetében sem döntöttek az újraszámolás elrendeléséről - számolt be róla az NVB elnöke.

Sokan kifogásolták azt is, hogy a szavazás napján meggyengült az NVB honlapja. Patyi András szerint ez nem befolyásolta a szavazás eredményét, hiszen nem az oldal az eredmények forrása, hanem a források alapján kerülnek fel az eredmények a honlapra.

Csatlakozzon az Index közéleti Facebook-csoportjához, és moderált körülmények között beszélgethet erről a cikkünkről is.