Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Orbán Viktor barátja árnyékból harcol tovább

NP 1034
2018.04.24. 17:10 Módosítva: 2018.04.24. 17:59

Hat év után távozik a miniszteri posztról Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az Origonak azt mondta: tett néhány javaslatot Orbán Viktornak az Emmi átalakítására, de a kormányfő ezekkel nem értett egyet, ő pedig ebben a változatlan struktúrában nem kívánta folytatni a munkát. A miniszterelnök ezért a Fidesz pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítványnak a vezetését ajánlotta fel Balognak, amelyet egyébként formálisan most is ő vezet, csak miniszterei feladatai miatt nem volt rá elég energiája.

Balog az Origónak egyszerre beszélt háttérbe vonulásról és offenzív fellépésről: meg akarják erősíteni a szellemi alapjait Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontjának, és erről az európai színtéren igyekeznek meggyőzni minél több politikai és nem politikai erőt. Nagy kérdés, mi köze ehhez a Fidesz pártalapítványának, amelynek deklarált céljai között hivatalosan a közéleti műveltség erősítése, a tehetségek támogatása, a polgári pártok képviselőinek képzése és a háttérintézmények erősítése szerepel. Balog feltehetően a pártalapítvány vezetőjeként próbálja meg kamatoztatni nemzetközi ismertségét. A németül kiválóan beszélő egykori református lelkészt ugyanis Németországban és Nyugat-Európában is jól ismerik, és inkább a mérsékelt fideszesek közé sorolják.  

A beautiful friendship

Balog Zoltán azon kevesek közé tartozik a Fideszben, akik személyesen is jó barátságban vannak Orbán Viktorral. Talán rajta kívül csak Kövér László ápol hasonlóan személyes viszonyt a miniszterelnökkel. A lelkész és teológus barátsága azonban Orbán Viktorral nem a Fidesz alapításához kötődik. Balog a kilencvenes évek elején az akkor még fideszes Fodor Gábor egyházügyi szakértője volt a frakciónál, majd amikor Fodorék átléptek az SZDSZ-be, Balog Orbán Viktor mellett maradt. Ezt a kiállást Orbán is értékelte, Balog pedig azóta hűségesen követi őt. 

Számos alkalommal kísérte el Orbánt európai útjaira. Együtt voltak például Rómában a pápánál. Balog erről 2016-ban azt mondta az Indexnek: itt volt idejük beszélgetni, és ilyenkor elsősorban nem is politikáról esik szó közöttük. Akkor beszélt arról is, hogy 26 éves barátságuknak a főnök-beosztotti viszony nem tett túl jót. 

Balog a nyolcvanas években négy évig szolgált a maglódi gyülekezetnél, 1989-ben ő volt az NDK-s menekültek lelkésze Csillebércen, majd több helyen tanított, és három évig a bonni egyetem tudományos munkatársaként dolgozott. volt. Az egyház mellett mindig is vonzotta a világi pálya, és az Orbánnal való barátság komoly karrierlehetőségeket nyitott meg előtte. Az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal egyházügyi főtanácsadója lett, 2002-től 2003-ig pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalompolitikai főosztályát vezette.

Politikus lett, de lelkészi jellegét fenntartotta

Orbán bizalmasaként 2003-ban ő lett az akkor létrehozott fideszes pártalapítvány, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány vezetője. Ebből a tisztségéből adódóan tagja lett a párt legszűkebb vezetésének, a Fidesz elnökségének is. 2006-ban került be országos listáról a fideszes képviselők közé, azóta szünetelteti lelkészi szolgálatát, de hivatalos önéletrajza szerint „lelkészi jellegét” fenntartotta.

Balogot szélesebb körben akkor ismerték meg, amikor a 2006-os őszi zavargások után az országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökeként sokat szerepelt a sajtóban, és harcosan kifogásolta a Gyurcsány-kormány által felkért Gönczöl-bizottság jelentését a történtekről. 2009-ben ő lett a polgári, nemzeti és keresztény közéleti erők összefogására alapított Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke, amely hagyományosan minden évben országértékelő beszédet szervez Orbán Viktornak.

A 2010-es választás után egyértelmű volt, hogy kormányzati posztot kap. Először a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium romaügyekért felelős államtitkára lett. Orbán Viktor 2012-ben a magyar uniós elnökség lezárása után több átalakítást hajtott végre a kormányban. Várható volt, hogy az oktatást, egészségügyet, kultúrát, szociális területet egyesítő gigaminisztérium élén változás történik, mert az nem működött jól. A tudós Réthelyi Miklós eleve csak két évre vállalta a posztot, de nem volt éppen erőskezű vezető, belső feszültségek keletkeztek a Hoffmann-féle oktatási reform körül, és azt sem nézték jó szemmel, hogy Réthelyi a kormányfő jóváhagyása nélkül nevezte ki az Operaház főigazgatóját.

Az átalakítás egyik indoka az volt, hogy az onnantól Emberi Erőforrások Minisztériumává átkeresztel tárcának politikusabb vezetőre van szüksége. Balog személyét akkor a parlamenti meghallgatáson kevés kritika érte az ellenzék részéről is. A legfőbb kifogás az volt ellene, hogy egy alkalmas vezető kerül egy alkalmatlan minisztérium élére.

Borzolta a kedélyeket

Minisztersége alatt a tárca működése egységesebbé és hatékonyabbá vált, de ebben a hírek szerint nagyobb szerepe volt a 2014-ben parlamenti államtitkárrá kinevezett Rétvári Bencének. Balog már kinevezésekor kijelentette, hogy lehetetlen ennyi mindenhez érteni, az egyes területek államtitkárai a területek felelős irányítói, az ő szerepe a munka összefogása. Bármennyire is politikusabb vezetőt akartak az Emmi élére, Balognak nem éppen ez volt az erőssége. Több szerencsétlen nyilatkozattal borzolta a kedélyeket:  

 • A veronai busztragédia idején úgy mutatta be az Országos Mentőszolgálat új főigazgatóját, Csató Gábort, hogy "néhány napja vette át a szervezetnek a vezetését, úgyhogy ez valóban egy tűzkeresztség volt, ha lehet ilyet mondani".
 • Kifejezetten kínos volt, amikor negyven mélyszegénységben élő gyereket hívott meg adventi vacsorára a Hilton szállóba, ahol azzal igyekezett biztatni a gyerekeket, hogy ha lediplomáznak és jó állásuk lesz, akkor ők is el tudják majd vinni a gyerekeiket a Hiltonba.
 • A putnoki iskolában a gyerekek zuhogó esőben tartottak tornabemutatót a miniszternek, aki ezt egy esernyő alól nézte.
 • "Túltoltuk a biciklit" - Balog ezzel próbálta elviccelni a magyar oktatás igencsak rosszul sikerült központosítását, ami ellen több ezres tömegtüntetéseket tartottak. A minisztersége alatt létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ annyira nem működött, hogy az iskolákban nem volt kréta, és néhány helyen az áramot is kikapcsolták.
 • A mentősök béremelését egy drága bisztróban jelentette be, ahol azzal próbált viccelni, hogy a mentőszolgálat dolgozói biztos minden nap ott reggeliznek, de ezt az ott lévő mentősök nem találták annyira tréfásnak. 
 • Máig megfejthetetlen, mire gondolt, amikor azt az elméletet fejtegette, hogy a fogantatás pillanatában a jövendő édesanya is énekel, sőt még a jövendő apa is csatlakozik hozzá.
 • Egy gyereket nyitott mellkassal kellett átszállítani CT-vizsgálatra a Heim Pál Gyermekkórházba, mert a kardiológiai intézetben nem volt CT. Balog Zoltán egy váratlan csavarral ebből azt a pozitív fejleményt emelte ki, hogy de legalább már a másik kórházban van CT (a szállítás egyébként a gyerek állapotát nem befolyásolta, az átszállítás rutinesetnek számított, és később nem ez okozta a gyermek halálát)
 • Súlyosan megsértette az evangélikusokat, amikor a pápát demens vénembernek és gazembernek tituláló Bayer Zsoltot azzal mentegette, hogy annak idején "miket mondott Luther Márton a pápáról".  
 • Amikor egy konferencián az Index néhány kérdést akart feltenni neki CEU-ügyben, sajtósai furcsa elterelő hadműveletekbe kezdtek, majd Balog egy másik kijáraton igyekezett távozni, de utolértük és végül nyilatkozott. Az erről készült videónkat azonban felháborodott levélben kérte ki magának.
 • Tusványoson azt fejtegette 2017-ben, hogy "még nem döntöttünk, hogy a határon túli magyar cigányok tehertétel vagy erőforrás".
 • A választási éjszakán azt mondta az Index riporterének, hogy csak akkor nyilatkozik nekünk, ha az Index megtér, megváltozik és tisztességesen viselkedik.

Balog Zoltán legjobb pillanatait ezen a videónkon láthatja: 

Óvatosan oldalazott

Azt nem lehet mondani, hogy hat éves minisztersége idején nem történt semmi. Teljesen központosították az oktatást, államosították a tankönyvpiacot, bevezették a tanári életpályát, amely béremelést hozott a pedagógusoknak. Teljesen átalakult a szakképzés és a felsőoktatás is, kancellárokat neveztek ki a rektorok mellé, több intézményt összevontak. Az elsietett, nem előkészített és az érintettekkel nem egyeztetett átalakítások azonban botrányokat, válságokat, tüntetéseket, lemondásokat hoztak, a magyar oktatás eredményessége pedig még mélyebbre zuhant a nemzetközi összehasonlításokban.

Közben igazi Kulturkampf dúlt a kulturális területen a Magyar Művészeti Akadémia létrehozásával, a Nemzeti Színház igazgatójának lecserélésével vagy a folyóiratok támogatásának átalakításával, az egészségügyben pedig szinte csak annyi történt, hogy igyekeztek elkerülni a rendszer teljes összeomlását, a budapesti egészségügy átalakítása pedig évek óta húzódik. 

Szerencsétlen nyilatkozatai ellenére Balog igyekezett a kormány nyitott, européer arcaként mutatkozni. Finom bírálatokat is megengedett magának, de sosem lépett át egy határt, és ha a helyzet úgy kívánta, gyorsan hátrébb lépett. 2016-ban például az Indexnek adott interjúban egyszerre ítélte el és mentegette a Rogán Antal-féle helikopterezést. Kijelentette, hogy az ő miniszteri fizetéséből bizony nem telne ilyenre, a kormány puritán, másfelől viszont, miért ne helikopterezhetne az, akinek saját vagy más egyéb legális jövedelméből telik erre.

Óvatosan oldalazott a menekültválság idején is. Külföldön lelkészi szerepben is megnyilvánult, és többször elmondta, hogy a magyar kormány tisztában van humanitárius kötelezettségeivel. Az Indexnek akkor azt emelte ki, hogy különbséget kell tenni a gazdasági bevándoroló és a háborús menekült között, utóbbiakon pedig kötelessége segítenie az államnak. Mondta mindezt akkor, amikor a kvótanépszavazás idején dübörgött a menekülteket a terroristákkal azonosító kormánypropaganda, amellyel saját elmondása szerint ő sem tudott azonosulni. Az egész menekültkérdést végül arra futtatta ki, hogy a magyar kormánynak elsősorban a hazai romák felzárkóztatásában van felelőssége, akik sokszor nyomorúságosabb körülmények között élnek, mint azok, akik egy szíriai városból jönnek Európába. 

Azt egyelőre nem tudni, ki lesz az ezek szerint változatlan szerkezetben megmaradó Emmi új minisztere. Balog három nevet javasolt a miniszterelnöknek. Lehetséges utódjaként a sajtóban eddig Novák Katalin családügyi államtitkár és Palkovics László oktatási államtitkár neve forgott. Nekünk annyit sikerült megtudnunk, hogy a három fős listán nincs ott Rétvári Bence államtitkár neve. 

(Borítókép: Orbán Viktor, Novák Katalin és Balog Zoltán a Fidesz eredményváró rendezvénye a budapesti Bálnában 2018. április 8-án. Fotó. Németh Sz. Péter / Index) • Vennék
 • Hírek