Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gulyás Gergely átveheti Lázár egyik látványos szerepét

NP  0665
2018.04.24. 11:34
Gulyás Gergely vezetheti a jövőben a kormányinfókat Lázár János helyett, értesült az Atv.hu. Ez alapján a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője kormányzati posztot kaphat.

Keveset tudni eddig az alakuló új kormányról. Orbán Viktor az elmúlt napokban és talán most is konzultál az új minisztereivel, munkatársaival; ő maga azt mondta, pénteken, hogy a hétvégén fontos beszélgetéseket folytat erről.

Az eddigi nyilatkozatok alapján a következőket tudhatjuk Orbán Viktor negyedik kormányáról, amely csak azután alakul meg persze, hogy a parlament Orbánt miniszterelnökké választotta.

Új kormányzás következik, új struktúrában. Orbán a kormányzás „agytrösztjének” nevezett Miniszterelnökségben biztosan változást tervez.

  • Lázár János befejezte a munkát a Miniszterelnökség élén, visszatér Hódmezővásárhelyre. Vagyis a közigazgatást és a kormányzati munkát biztosan új politikus fogja vezetni.
  • Balog Zoltán sem lesz miniszter, távozik az Emmi éléről. Utódjának három embert javasolt, de nem nevezte meg őket.
  • Az Emmi struktúrájában sem lesz változás, maradnak a csúcsminisztériumok, Balog Zoltán szerint Orbán továbbra is kis kormánnyal, kevés miniszterrel kíván együtt dolgozni, „a miniszterek száma várhatóan nem fog változni”.
  • Varga Mihály viszont miniszter marad, maga Orbán jelentette be, hogy a gazdasági kabinet vezetésére kérte fel.
  • Ami arra utalhat, hogy marad a kabinetrendszer (jelenleg gazdasági és stratégiai kabinet működik, ezek a kabinetek előszűrik a kormány elé kerülő témákat). A kabinetrendszer maradására utal, hogy Orbán a zárt frakcióülésen Balog Zoltán szerint azt mondta: „Eddig vezette a kormányt, most irányítani akarja, ebben segítségére lesz természetesen a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.”

Az Atv.hu most egy újabb változásról jutott információhoz. Eszerint Gulyás Gergely lesz a kormánykommunikáció arca, „ő állhat majd a mikrofon mögött a megújult kormányinfókon, ezzel új szín, új hang jelenik majd meg". Lázár a pénteki interjújában utalt arra, hogy a kormányinfó intézménye megmarad, ám nem ő fogja vezetni. A távozó miniszter azt üzente utódjának: „Én 112 kormányinfót tartottam, hajrá!”

Gulyás (akit kerestünk a hírrel kapcsolatban, de még nem reagált) jelenleg a Fidesz frakcióvezetője. Ha a kormányinfót ő fogja vezetni, ez azt jelenti, hogy kormányzati posztot kaphat. Hiszen egy párt frakcióvezetője nem a kormány tagja. A kormányinfót eddig a Miniszterelnökség minisztere vezette, az eddigi pletykák szerint azonban Gulyás igazságügyi miniszter lehet. Hogy milyen posztot kap Gulyás, jelenleg csak Orbán Viktor tudhatja biztosan.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)