Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többet nem titkolhatja az állam, melyik kórházban hány kórházi fertőzés volt

2018.04.24. 15:20

A bíróság jogerős döntése szerint nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, számolt be a Társaság a Szabadságjogokért az általuk indított per végeredményéről. A jogvédők az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) perelték be, miután az ÁNTSZ és a tárca nem adta ki ezeket az adatokat.

Az állami szervek korábbi állásfoglalása szerint „a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában és félrevezetheti a pácienseket”. Hozzátették: a társadalom nem elég érett rá, hogy az adatokat megismerje. A közérdekűadat-igénylést pedig arra hivatkozva tagadta meg az Emmi, hogy álláspontjuk szerint a kért adatok döntés-előkészítő jellegűek. 

Az Ítélőtábla részletes ítélete szerint viszont csak akkor lehet az adatok döntés-előkészítő jellegére hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntést készítenek elő az adatok, miképpen, és mikor fogják azt meghozni. A bíróság azt is kimondta, hogy az adatok nyilvánosságához fűződő közérdek egyértelműen előrébb való, mint azok zártan kezelése.

A mostani ítélet szerint a tárcának 15 napja van arra, hogy megküldje a számokat. A kórházi fertőzésekről eddig is minden évben készültek jelentések, ezek azonban túlságosan általánosak és a laikusok számára teljesen érthetetlenek voltak, írja a TASZ. 

„Amint megkapjuk az adatokat, nyilvánosságra hozzuk őket, és elvégezzük azt a munkát is, ami az ÁNTSZ és az EMMI feladata lett volna: az adatok értelmezését, összefoglalását, vizualizálását” – tette hozzá a TASZ részéről Asbóth Márton.

Minden másnapra jutott halál

2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban. Az elhunytak közül

174 ESETBEN A FERTŐZÉS VOLT A HALÁL KÖZVETLEN OKA, VAGY KÖZREJÁTSZOTT AZ ÁPOLT HALÁLÁBAN.

– derült ki az Országos Epidemiológiai Központ jelentéséből, amiről itt írtunk. További cikkeinket a témábanide kattintva olvashatja.