Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kúria: törvénytelen volt a kettős állampolgárok szervezett szavaztatása

2018.04.24. 18:39

A HírTv készített riportot az ukrán-magyar határon a választás napján, amiben arra jutottak, hogy  „összehangolt és szervezett hálózat szállította a fiktív magyar lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat Ukrajnából azokra a szabolcsi kistelepülésekre, ahol szavazhattak.” Kilb József, az ukrajnai Tiszaújlak korábbi polgármestere a riport szerint konkrétan vagy ezer embert szállított a Fidesznek az emberei segítségével. Kilb még azt is bevallotta, hogy megmondta az embereknek, hogy kire, mire kell szavazni.

Az MSZP és a Párbeszéd a riport alapján emelt kifogást a választási bizottságnál. Azt kérték, hogy állapítsák meg a jogszabálysértést, tiltsák el a Fideszt a jogsértésektől, illetve Sonkád, Fülesd, Milota, Csaholc, Kispalád, Botpalád és Zsarolyán településeken semmisítsék meg a választás eredményét, és írjanak ki új választást. A helyi választási bizottság és az NVB is elutasította ezt, majd a Kúriára került a dolog, ahol lett is eredmény meg nem is, írja a 444.hu.

A Kúria kimondta, hogy az országgyűlési választások napján

„az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása... törvénysértő volt”

- írja a lap. A Kúria kimondta, hogy a felvételek - bár azokból nem állapítható meg, hogy ki a beszélő, vagy milyen járművekkel történik a szállítás - hitelesek, és alkalmasak a jogsértés megállapítására, a felvételek bizonyítják, hogy az országgyűlési választás napján szavazati joggal rendelkező választópolgárokat egyes szavazókörökbe szállítottak. „A szállítás szervezettségéhez sem fért kétség” - idézi a Kúria döntését a lap.

"A Kúria tehát egyetért az ellenzéki pártok beadványával abban, hogy a szavazásra történő szervezett szállítás, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény. Gyakorlati következménye viszont ennek a döntésnek nem nagyon lesz, mert a Kúria szerint kellő bizonyítottság hiányában a Fideszt nem lehet eltiltani a jogsértéstől, és a szavazás megismétlésének elrendeléséhez szintén nincs elég bizonyíték, az alapelvek sérelme pedig önmagában nem elég ehhez" - írják.