Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Május 8-án lezárják a Kossuth teret

2018.04.24. 22:36 Módosítva: 2018-04-24 22:36:14

Ahogy arról beszámoltunk korábban, rengeteg embert mozgatott meg a választás utáni első kormányellenes tüntetés Budapesten. A tömeg az Operánál gyülekezett, innen indultak át az Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre. Volt olyan pillanat, hogy a vonuló tömeg eleje már a Kossuth téren volt, amikor a vége az Andrássyról még nem fordult ki. A Kossuth téren aztán többen is beszédet mondtak, és meghirdették egy héttel későbbre a második tüntetést.

21-én, szombaton ez is megtörtént: 2.0 Mi vagyunk a többség – Újabb tüntetés a demokráciáért néven. Bár várható volt, hogy a százezres nagyságú tüntetés után már nem lesz ugyanakkora lendület egy héttel később, azért meglepően sokan, több tízezren mentek ki most szombaton is, ahol a Kossuth téri gyülekező után a Szabad sajtó útjára vonult a tömeg. Itt ismét beszédek hangzottak el, de már eggyel reálisabb dolgokról beszéltek, és a fő felszólaló Márki-Zay Péter volt, Hódmezővásárhely friss polgármestere. És a tüntetés végén bejelentették a következő tüntetés időpontját és helyszínét is: május 8-a, Kossuth tér.

Most pedig kiderült, egy hétfői keltezésű dokumentum szerint az országgyűlési őrség úgy határozott, hogy május 8-án lezárja a Kossuth teret (a Parlament előtti teret és a füves részeket).

De az látszik, hogy a hivatalos tüntetés előtt feloldják a lezárást, hiszen a dokumentum szerint legkésőbb délután kettőig lesz lezárás, miközben a hivatalos tüntetést délután 5-re hirdették meg.

A határozat szerint a lezárásra - 6:00-tól legkésőbb 14:00-ig - azért van szükség, mert aznap lesz az országgyűlés alakuló ülése, és a hivatalos programok egy része kiterjed a Kossuth térre is. A programokon pedig "az újonnan megválasztott képviselőkön kívül több védett személy is részt vesz" - írják. A dokumentum ezen a linken érhető el. Azt írják, hogy "a lezárás hiányában nem lenne biztosítható a hazai védett személyek, az országgyűlési képviselők, a rendszeresen érkező diplomáciai küldöttségek, illetve külföldi védett személyek szabad mozgása".

A tüntetést délután 17.00-ra hirdették meg. És bár létrehoztak egy másik eseményt is, amiben élőláncot szeretnének vonni a Parlament köré aznap, és ezt már hajnalban megkezdenék, de elég nagy különbség van a résztvevők számában a visszajelzés szerint. Míg a délutáninál kedd este tízkor 7 ezer ember van, aki azt nyomta, hogy ott lesz, és 20 ezer érdeklődik, addig a hajnaltól kezdődő élőláncos-sátrazós tüntetésnél kevesebb mint 900-an nyomtak rá, hogy ott lesznek, és 5 ezren arra, hogy érdeklődnek.

lezárás.PNG

(forrás: orszaggyulesiorseg.hu)