Olvasói levélben védi a magyar kormányt a kormányszóvivő

2018.04.24. 09:26

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Washington Postban A magyarok számára Magyarország az első címmel olvasói levélben reagált a lap egy korábbi cikkére, ami keményen bírálta a magyar kormányt. Április 12-én A demokrácia haldoklik Magyarországon, a világ többi részének is aggódnia kellene címmel hoztak le a Washington Poston egy terjedelmes cikket, ami a magyarországi demokrácia helyzetét (nemlétét) firtatta, és úgy zárult, hogy "milyen vicces, hogy az, hogy ha az országodat első helyre sorolod, többnyire azt jelenti, hogy a demokráciát az utolsóra".

Kovács Zoltán olvasói levelében - egyebek mellett - a választás rendkívül magas részvételi arányait hozza a demokrácia melletti érvként, mivel hogy Magyarországon az április 8-án tartott parlamenti választásokon 70,2 százalékos, 2002 óta a legmagasabb és 2014-hez képest is nyolc százalékponttal magasabb volt a részvételi arány. "A 2016-os elnökválasztásokon a választói részvétel az Egyesült Államokban csupán 55,7 százalék volt, 2012-ben pedig még ennél is alacsonyabb" - állapította meg Kovács Zoltán, majd leszögezte: "Magyarországon a demokrácia él és jól van".

Szerinte a többségi választási rendszerekben a magyarhoz hasonló módon zajlik a választás folyamata. Így amikor a Washington Post korábbi cikke azt írja, hogy Magyarország "uralkodó pártjának mindössze 48 százalékos támogatottsággal sikerült megszereznie az akadálytalan kormányzáshoz kétharmados szupertöbbséget", akkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy például Tony Blair és a brit Munkáspárt az 1997-es választásokon a voksok 43 százalékával a parlamenti helyek 64 százalékát szerezte meg, Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke pedig 2008-ban a szavazatok 53 százalékával az elektori testület támogatásának 67 százalékát tudhatta magáénak. "Ez így működik a többségi választási rendszerekben" - állapította meg Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő végezetül azt írta a levélben, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök azért aratott ismét földcsuszamlásszerű győzelmet, mert a választók azt akarják, hogy kormányuk számára az ország legyen az első".

Az eredeti, kritizáló cikket itt, a kormányszóvivői választ pedig itt olvashatják el angolul.