Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olvasói levélben védi a magyar kormányt a kormányszóvivő

2018.04.24. 09:26

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Washington Postban A magyarok számára Magyarország az első címmel olvasói levélben reagált a lap egy korábbi cikkére, ami keményen bírálta a magyar kormányt. Április 12-én A demokrácia haldoklik Magyarországon, a világ többi részének is aggódnia kellene címmel hoztak le a Washington Poston egy terjedelmes cikket, ami a magyarországi demokrácia helyzetét (nemlétét) firtatta, és úgy zárult, hogy "milyen vicces, hogy az, hogy ha az országodat első helyre sorolod, többnyire azt jelenti, hogy a demokráciát az utolsóra".

Kovács Zoltán olvasói levelében - egyebek mellett - a választás rendkívül magas részvételi arányait hozza a demokrácia melletti érvként, mivel hogy Magyarországon az április 8-án tartott parlamenti választásokon 70,2 százalékos, 2002 óta a legmagasabb és 2014-hez képest is nyolc százalékponttal magasabb volt a részvételi arány. "A 2016-os elnökválasztásokon a választói részvétel az Egyesült Államokban csupán 55,7 százalék volt, 2012-ben pedig még ennél is alacsonyabb" - állapította meg Kovács Zoltán, majd leszögezte: "Magyarországon a demokrácia él és jól van".

Szerinte a többségi választási rendszerekben a magyarhoz hasonló módon zajlik a választás folyamata. Így amikor a Washington Post korábbi cikke azt írja, hogy Magyarország "uralkodó pártjának mindössze 48 százalékos támogatottsággal sikerült megszereznie az akadálytalan kormányzáshoz kétharmados szupertöbbséget", akkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy például Tony Blair és a brit Munkáspárt az 1997-es választásokon a voksok 43 százalékával a parlamenti helyek 64 százalékát szerezte meg, Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke pedig 2008-ban a szavazatok 53 százalékával az elektori testület támogatásának 67 százalékát tudhatta magáénak. "Ez így működik a többségi választási rendszerekben" - állapította meg Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő végezetül azt írta a levélben, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök azért aratott ismét földcsuszamlásszerű győzelmet, mert a választók azt akarják, hogy kormányuk számára az ország legyen az első".

Az eredeti, kritizáló cikket itt, a kormányszóvivői választ pedig itt olvashatják el angolul.