Kósa Lajosnak a miniszterség helyett más feladatot szán Orbán

2018.04.25. 20:52
Kósa Lajos nem lesz miniszter a következő Orbán-kormányban. Ezt maga Kósa jelentette be, aki elárulta, hogy Orbán javaslatára inkább a Fidesz 2019-es kampányát irányítja majd.

"A tárca nélküli miniszteri pozíciómban a Modern Városok Programért feleltem. Amire felkért a miniszterelnök, azt elvégeztem" - mondta Kósa Lajos az Origónak adott interjúban, ahol még ennél egyértelműbben is kimondta később, hogy távozik a miniszteri posztról.

Orbán Viktor előterjesztésére ugyanis a Fidesz elnöksége megválasztotta a 2019-es önkormányzati választás kampányfőnökének. "A választásra való felkészülésért és az eredményességért felelek.

Ez a feladat a kormánytagsággal politikailag összeférhetetlen, így értelemszerűen nem maradhatok miniszter.

Arról, hogy javasolt-e utódot, annyit mondott, hogy a Miniszterelnökség leendő vezetőjével fog erről konzultálni.Kósa az önkormányzati kampányért felel majd, az EP-választásokon Gyürk András lesz a Fidesz kampányfőnöke.

Nem szervezik át az önkormányzati rendszert

Fontos kérdés, hogy lesz-e addig változás az önkormányzati rendszerben, és például a budapesti közigazgatási rendszert átalakítja-e a Fidesz. Kétharmaddal ugyanis ezt is megteheti. Kósa erről azt mondta:

Önkormányzati kampányban nem szervezünk át önkormányzati rendszert.

Szerinte a 2010-ben, az Orbán-kormány által elindított önkormányzati átalakítások "jó irányba tett lépések, nincs szükség alapvető változtatásokra".

A főpolgármesteri poszt megmaradására utal Kósának az a mondata, hogy "a főpolgármester-jelöltünket a Fidesz elnöke fogja felkérni". Emellett Kósa hangsúlyozta, hogy Tarlós István "főpolgármesterként jelentős sikereket tudott elérni, és nem pusztán a Demszky-korszakhoz képest.

Az ellenzék ne higgye, hogy megnyerte a fővárost

A fidesz fővárosi esélyeiről Kósa azt mondta, hogy a listás és egyéni szavazatokat tekintve a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot Budapesten is. "Nagy hiba lenne az ellenzék részéről, ha azt hinné, hogy már megnyerte a fővárost." Ráadásul a parlamenti és az önkormányzati választásokon jelentős eltérések lehetnek a szavazói ízlésekben.

Kósa nem hagy kétséget afelől, hogy nemcsak a jövő évi EP-választás, hanem az önkormányzati választás fő témája is a migráció lesz. "Minden induló jelöltnek fel kell vállalnia az álláspontját, hogy például beengedne-e menekülttábort a településére vagy küzdeni akar ellene."

Az interjúban Kósa egyetlen kérdést sem kapott, maga pedig érthetően nem beszélt a kampányban nyilvánosságra került ügyéről, a csengeri asszonyról és az eurómilliárdokról.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.