Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kósa Lajosnak a miniszterség helyett más feladatot szán Orbán

2018.04.25. 20:52
Kósa Lajos nem lesz miniszter a következő Orbán-kormányban. Ezt maga Kósa jelentette be, aki elárulta, hogy Orbán javaslatára inkább a Fidesz 2019-es kampányát irányítja majd.

"A tárca nélküli miniszteri pozíciómban a Modern Városok Programért feleltem. Amire felkért a miniszterelnök, azt elvégeztem" - mondta Kósa Lajos az Origónak adott interjúban, ahol még ennél egyértelműbben is kimondta később, hogy távozik a miniszteri posztról.

Orbán Viktor előterjesztésére ugyanis a Fidesz elnöksége megválasztotta a 2019-es önkormányzati választás kampányfőnökének. "A választásra való felkészülésért és az eredményességért felelek.

Ez a feladat a kormánytagsággal politikailag összeférhetetlen, így értelemszerűen nem maradhatok miniszter.

Arról, hogy javasolt-e utódot, annyit mondott, hogy a Miniszterelnökség leendő vezetőjével fog erről konzultálni.Kósa az önkormányzati kampányért felel majd, az EP-választásokon Gyürk András lesz a Fidesz kampányfőnöke.

Nem szervezik át az önkormányzati rendszert

Fontos kérdés, hogy lesz-e addig változás az önkormányzati rendszerben, és például a budapesti közigazgatási rendszert átalakítja-e a Fidesz. Kétharmaddal ugyanis ezt is megteheti. Kósa erről azt mondta:

Önkormányzati kampányban nem szervezünk át önkormányzati rendszert.

Szerinte a 2010-ben, az Orbán-kormány által elindított önkormányzati átalakítások "jó irányba tett lépések, nincs szükség alapvető változtatásokra".

A főpolgármesteri poszt megmaradására utal Kósának az a mondata, hogy "a főpolgármester-jelöltünket a Fidesz elnöke fogja felkérni". Emellett Kósa hangsúlyozta, hogy Tarlós István "főpolgármesterként jelentős sikereket tudott elérni, és nem pusztán a Demszky-korszakhoz képest.

Az ellenzék ne higgye, hogy megnyerte a fővárost

A fidesz fővárosi esélyeiről Kósa azt mondta, hogy a listás és egyéni szavazatokat tekintve a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot Budapesten is. "Nagy hiba lenne az ellenzék részéről, ha azt hinné, hogy már megnyerte a fővárost." Ráadásul a parlamenti és az önkormányzati választásokon jelentős eltérések lehetnek a szavazói ízlésekben.

Kósa nem hagy kétséget afelől, hogy nemcsak a jövő évi EP-választás, hanem az önkormányzati választás fő témája is a migráció lesz. "Minden induló jelöltnek fel kell vállalnia az álláspontját, hogy például beengedne-e menekülttábort a településére vagy küzdeni akar ellene."

Az interjúban Kósa egyetlen kérdést sem kapott, maga pedig érthetően nem beszélt a kampányban nyilvánosságra került ügyéről, a csengeri asszonyról és az eurómilliárdokról.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.