Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálra éheztette a magatehetetlen eltartottat, 13 évet kapott

2018.04.25. 11:49

13 év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt az abádszalóki asszonyt, aki

halálra éheztetett egy gondozására bízott rokkantnyugdíjas férfit.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 39 éves vádlottat. A büntetlen előéletű, háromgyerekes asszony férje 2010 tavaszán kötött eltartási szerződést az akkor 45 esztendős, agyvérzés miatt fél oldalára lebénult, betegsége miatt rokkantsági ellátásban részesülő férfival - a fele részben a beteg férfi birtokolta lévő abádszalóki ház tulajdonjoga ellenében.

A házaspár 2010 nyarán a férfit saját házuk egyik szobájába költöztette, csakhogy a férj 2014 nyarától Németországban kezdett dolgozni, és csak minden harmadik hónapban jött haza. Az asszony pedig egyre jobban elhanyagolta a rokkant férfi gondozását, tornáztatását; 2015 márciusától már enni és inni is alig adott neki, elhanyagolta a fürdetését. A beteg férfi egy hónap alatt alig 30 kilósra fogyott, és nagyon kiszáradt, a mozdulni sem képes testen csontig hatoló felfekvések keletkeztek. 

A vádlott már csak akkor értesítette az orvost, amikor a férfinek áprilisban légzési nehézségei támadtak. Ekkor azonban már hiába riasztotta az orvos a mentőket, az elhanyagolt férfi légzése és keringése a kórházba szállítás közben leállt, és az újraélesztésére tett kísérletek is eredménytelenek voltak. A szakértői vélemény szerint halálát közvetlenül trombózis okozta, a legalább egy hónapon át tartó éheztetés, a végtagok merevsége, a kezeletlen felfekvések a sértettnek "az átlagosnál nagyobb szenvedést okoztak". A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét,

az utolsó szó jogán is azt állította, hogy rendesen gondozta a férfit.

Az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék 11 éves börtönbüntetést szabott ki, a táblabíróság erre rakott rá még két évet. Mivel a bíróság a kiszabott büntetés azonnali végrehajtását is elrendelte, az addig házi őrizetben lévő asszonyt fegyőrök vezették el a tárgyalóteremből.

(MTI)