Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem csak egy hangfelvétel van Gyárfás ellen

2018.04.26. 07:01

Nem egy, hanem több kompromittáló hangfelvételt készített Portik Tamás a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseiről 2000 és 2004 között, és ezek a felvételek a rendőrség birtokában vannak - ezt állítja belügyi forrásra hivatkozva a Heti Válasz legfrissebb számában. 

Mivel Fenyő János milliárdos médiavállalkozót 1998 februárjában ölték meg, lap szerint a bizonyító erejű hangfelvételek "nem a Fenyő-gyilkosság előkészítéséről, hanem a tett következményeiről szóló beszélgetések, amelyek Gyárfás felbujtói szerepéről árulkodnak.

A Heti Válasz forrásai a következőképpen rekonstruálták a hangfelvételek keletkezéstörténetét:

  • Portik Tamás az olajügyek miatt bujkált, állítólag külföldön;
  • Amikor a kétezres években hazajött, kezdte rendezni itthoni viszonyait és Gyárfással is felvette a kapcsolatot, rendszeresen beszéltek személyesen és telefonon, ezeket a beszélgetéseket pedig Portik rögzítette, szándékosan úgy, hogy a producer felbujtói szerepe világossá váljon.

A Heti Válasz szerint a "fontos dolgait" mindig a bizalmasainál tartó Portikot, akit 2012 nyarán vettek őrizetbe, a Gyárfás-archívumot Jozef Rohacnak adta oda, tehát annak az embernek, akit már jogerősen elítéltek a Fenyő-gyilkosság ügyében, mint végrehajtót. Rohacot 2008-ban vette őrizetbe a cseh rendőrség, a hangfelvételeket Rohac a Heti Válasz szerint a testvérének, Stefan Rohacnak adta megőrzésre. Az elmúlt időszakban Stefan Rohac és köre elkezdte "feldolgozni" a Gyárfás-anyagot, ennek része volt, hogy tavaly szeptemberben Imrich K-n keresztül megzsarolta a producert. Gyárfás azonban feljelentést tett, így jutottak el a nyomozók Imrick K-ig, majd rajta keresztül Stefan Rohacig. Vagyis miközben Gyárfás "áldozatként" fordult a rendőrségnek, a rendőröket a maga ellen szóló terhelő hangfelvételig juttatta. Ennek az információnak egyébként ellentmond a Magyar Idők azon értesülése, miszerint Gyárfás csak a rendőrök érdeklődésére állt elő a hangfelvétellel, azt nem maga a producer adta őda a rendőrségnek. A hangfelvételek a lap szerint elegendőek voltak ahhoz, hogy Gyárfást meggyanúsítsák.

A Heti Válasz szerint nem politikai ügyről van szó, egész egyszerűen arról, hogy a rendőrségnek szerencséje volt, amiért Rohacék "akcióba léptek", majd Gyárfás emiatt a rendőrséghez fordult. Ameddig ugyanis Gyárfás nem tett feljelentést, a lap szerint a rendőrségnek fogalma sem volt a hangfelvételek létezéséről. 

Érdekes ugyanakkor, hogy a lap szerint 2000 és 2004 között készültek a hangfelvételek, 2003-ig ugyanis Portik még elvileg bujkált, körözés alatt állt. 

Frissítés: Gyárfás szerint a megmentését jelentik a hangfelvételek

Végre, hogy előkerültek. Legalább tisztázva lesz minden. A megmentésemet jelentik ezek a felvételek, mert tudom, hogy soha nem követtem el azokat, amiket állítanak. És ezek mind az én igazamat fogják alátámasztani. Értetlenül állok a velem történtek előtt

 – így reagált Gyárfás Tamás a 24.hu-nak arra, hogy az ügyészségnek állítólag rengeteg kompromittáló hangfelvétele van a Portik Tamással való beszélgetéseiről.