Nem csak egy hangfelvétel van Gyárfás ellen

2018.04.26. 07:01

Nem egy, hanem több kompromittáló hangfelvételt készített Portik Tamás a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseiről 2000 és 2004 között, és ezek a felvételek a rendőrség birtokában vannak - ezt állítja belügyi forrásra hivatkozva a Heti Válasz legfrissebb számában. 

Mivel Fenyő János milliárdos médiavállalkozót 1998 februárjában ölték meg, lap szerint a bizonyító erejű hangfelvételek "nem a Fenyő-gyilkosság előkészítéséről, hanem a tett következményeiről szóló beszélgetések, amelyek Gyárfás felbujtói szerepéről árulkodnak.

A Heti Válasz forrásai a következőképpen rekonstruálták a hangfelvételek keletkezéstörténetét:

  • Portik Tamás az olajügyek miatt bujkált, állítólag külföldön;
  • Amikor a kétezres években hazajött, kezdte rendezni itthoni viszonyait és Gyárfással is felvette a kapcsolatot, rendszeresen beszéltek személyesen és telefonon, ezeket a beszélgetéseket pedig Portik rögzítette, szándékosan úgy, hogy a producer felbujtói szerepe világossá váljon.

A Heti Válasz szerint a "fontos dolgait" mindig a bizalmasainál tartó Portikot, akit 2012 nyarán vettek őrizetbe, a Gyárfás-archívumot Jozef Rohacnak adta oda, tehát annak az embernek, akit már jogerősen elítéltek a Fenyő-gyilkosság ügyében, mint végrehajtót. Rohacot 2008-ban vette őrizetbe a cseh rendőrség, a hangfelvételeket Rohac a Heti Válasz szerint a testvérének, Stefan Rohacnak adta megőrzésre. Az elmúlt időszakban Stefan Rohac és köre elkezdte "feldolgozni" a Gyárfás-anyagot, ennek része volt, hogy tavaly szeptemberben Imrich K-n keresztül megzsarolta a producert. Gyárfás azonban feljelentést tett, így jutottak el a nyomozók Imrick K-ig, majd rajta keresztül Stefan Rohacig. Vagyis miközben Gyárfás "áldozatként" fordult a rendőrségnek, a rendőröket a maga ellen szóló terhelő hangfelvételig juttatta. Ennek az információnak egyébként ellentmond a Magyar Idők azon értesülése, miszerint Gyárfás csak a rendőrök érdeklődésére állt elő a hangfelvétellel, azt nem maga a producer adta őda a rendőrségnek. A hangfelvételek a lap szerint elegendőek voltak ahhoz, hogy Gyárfást meggyanúsítsák.

A Heti Válasz szerint nem politikai ügyről van szó, egész egyszerűen arról, hogy a rendőrségnek szerencséje volt, amiért Rohacék "akcióba léptek", majd Gyárfás emiatt a rendőrséghez fordult. Ameddig ugyanis Gyárfás nem tett feljelentést, a lap szerint a rendőrségnek fogalma sem volt a hangfelvételek létezéséről. 

Érdekes ugyanakkor, hogy a lap szerint 2000 és 2004 között készültek a hangfelvételek, 2003-ig ugyanis Portik még elvileg bujkált, körözés alatt állt. 

Frissítés: Gyárfás szerint a megmentését jelentik a hangfelvételek

Végre, hogy előkerültek. Legalább tisztázva lesz minden. A megmentésemet jelentik ezek a felvételek, mert tudom, hogy soha nem követtem el azokat, amiket állítanak. És ezek mind az én igazamat fogják alátámasztani. Értetlenül állok a velem történtek előtt

 – így reagált Gyárfás Tamás a 24.hu-nak arra, hogy az ügyészségnek állítólag rengeteg kompromittáló hangfelvétele van a Portik Tamással való beszélgetéseiről.