Paszkál
10 °C
15 °C

Mi ez az egész, hogy turistákat mérgeznek Budapesten gulyáslevesbe kevert droggal?

2018.04.26. 22:12

Csütörtök délután szinte egyszerre jelent meg két hír: az egyik egy Nébih-közlemény volt, mely szerint csattanó maszlaggal, azaz egy hallucinogén droggal mérgezett fűszerköményt találtak, és ki is vonják a forgalomból.

A másik hír arról szólt, hogy turisták lettek rosszul egy budapesti étteremben a gulyáslevestől. Furcsa módon a hírben nem az szerepelt, hogy szimpla gyomorbántalmaik lettek volna, hanem különleges rosszullétről számolt be a hír. Toxikológiára vitték őket, ellenanyagot kaptak, "volt, aki azt sem tudta hol van, mi történik vele", írtuk.

D  BJ20130907006
Fotó: Bugány János / MTI

Hogy a két dolog összefügg, az az RTL-híradójából, majd később a Honvédkórházat fenntartó Honvédelmi Minisztérum közleményéből derült ki. A kórház azt írta, két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil. Az atropin a csattanómaszlag hatóanyaga, gyakorlatilag maga a drog.

A közlemény szerint két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították a kórház munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt. (Azért ismét, mert, mint az a közleményből is kiderül, a Nébih március 22-én már intézkedett ugyanilyen ügyben, mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket vont ki a forgalomból.)

De vissza a mostani esethez: csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórházba, a tünetek atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A vizeletből ki is derült, hogy valóban erről van szó, a kórház pedig értesítette a Nébihet. A betegek tudata közben fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.

A kormányhivatalok közben elkezdték a vizsgálatokat, és a Nébih is elkezdte a fűszerkömények célellenőrzését.

Márciusban három vállalkozó,

  • a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft.,
  • a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint
  • az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett.

A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.

Egyelőre nincs hír arról, hogy most ezeket a termékeket használta-e az étterem, vagy valami újabb mérgezéshullámról van szó.

Csattanó maszlag
Csattanó maszlag
Fotó: Wikipedia

Hogy hogy kerül a fűszerköménybe a méreg, arra a márciusi ügyben érintett egyik kereskedőcég közleménye utal (pdf). Ebben az áll,

hatósági vizsgálat során a hazai fűszerkömény termelési területén természetszerűen jelenlévő csattanó maszlag tartalomra utaló mérési eredmények születtek.

Vagyis ha jól értjük, a mérgező növény egyszerűen ott nő a fűszerkömény mellett, aztán valahogy belekerül az élelmiszernek szánt adagba.

Külföldön már téma

Egy olvasónk egyébként elküldte nekünk az izraeli Israel Hayom lap cikkét, amely április 22-i dátummal ír le egy ilyen budapesti esetet, igaz, végig paprikafűszert emleget, ami valószínűleg tévedés lehet. A lap egy zárt Facebook-csoportban megosztott posztra hivatkozva konkrétan megnevezi a belvárosi éttermet, ahol egy izraeli turista gulyást evett délután 4-kor a feleségével, majd rosszul lettek. Nem mentek kórházba, hanem hazautaztak. 

Aztán megszólal egy Liron Sasson nevű turista, aki azt mondja, gulyást evett, rosszul lett, mentőt hívott. A mentő 40 perc múlva megérkezett, az orvos beadott egy injekciót, és azt mondta, igyon óránként másfél liter vizet. Ezután tízpercenként próbált vécére menni, sikertelenül. "Elképzelhetetlen rémálom volt, ami három napig tartott", mondta a lapnak.

Az újságcikk szerint az étterem elismerte, hogy az ott étkezők rosszul lettek a paprikában lévő csattanó maszlag miatt, elnézést kért, és a fűszert nem használja már.