Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az erőszakos valtonosok ellen tüntettek a ligetvédők

IMG 20180427 171845
2018.04.27. 17:49

Körülbelül 100-150-en gyűltek össze a Dózsa György úton a Liget Center előtt, ahol a Liget Budapest irodája van, hogy tiltakozzanak a Városligetben történt erőszak ellen, ahol a Városliget Zrt. által megbízott Valton cég biztonsági emberei durván bántalmazták a ligetvédőket. 

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán a faátültető gépek megjelenése ellen tiltakozott néhány ligetvédő a Dózsa György úton lévő építési területnél. A ligetvédők a bejelentett demonstráción megpróbálták megakadályozni, hogy a gépek kihajtsanak a munkaterületről, de szembe találták magukat egy tucat valtonos biztonsági őrrel. A valtonosoknál pedig elgurulhatott a gyógyszer, mert az egyik tüntetőt a kisteherautó platóján álló biztonsági őr konkrétan hátulról fejbe rúgja, hárman-négyen tepernek le úgy egy embert, hogy közben a nyakát fogják, kezét és lábát kicsavarják, és egy nőt olyan erővel ütnek meg, hogy gyakorlatilag kiütik. A rendőrség garázdaság vétség gyanúja és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

A Városliget Zrt. közleményben reagált a dologra, ebben egyrészt azt írják, hogy valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódnak és elítélik, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó, de a konkrét helyzetet ők úgy látják:

Szerdán a Ligetvédők kevesebb mint egytucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal.

Szerintük az indulatok ezt követően szabadultak el. Majd újra kiemelik, ők elítélnek bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívták a figyelmét.

Ezek után péntek 17:00-ra a Dózsa György út 84. elé demonstrációt hirdettek meg Facebookon. Az esemény leírásában az szerepel: "Tegnap a Valton kopasz verőlegényei megint megmutatták bátorságukat, amikor 30-an körbeálltak és megvertek egy féltucatnyi ligetvédőt, akik békésen tiltakoztak a fák kiásása ellen. Mutassuk meg, hogy nem félünk tőlük és nem engedünk a megfélemlítésnek! Legyünk minél többen a Liget Center előtt, ahol székel a cég, aki felbérelte a Valtont ezzel is kifejezve szolidaritásunkat a Ligetvédőkkel és tiltakozásukkal szemben!" 

A helyszínen egy kis mobilszínpadról beszéltek a szervezők, akik elmondták, ez a tüntetés nem a Liget megvédéséről, hanem a jogaink megvédéséről szól. Ilyen durva esetek után össze kell jönnünk minél többen, hogy kifejezzük, hogy nem hagyjuk, hogy ilyen emberek elvegyék a jogainkat. Jogunk van tüntetni, jogunk van demonstrálni, és ezt a jogunkat nem veheti el senki - mondta az egyik szervező.

A Városliget Zrt-től azt követelték, hogy a cég bontsa fel a szerződését a Valtonnal, és egy erről szóló petíciót körbe is adtak. A rendőrségtől pedig azt kérték, hogy legközelebb védjék meg az állampolgárokat, mert embereket közterületen nem lehet szétverni, csak mert nem értenek velük egyet. Hozzátette, hogy akármit is gondolunk a Liget Projektről, egy demokráciában igenis meg kell hallgatni a másik véleményét, és el kell fogadni, amit csinál, ha azt törvényes kereteken belül csinálja - utalt ezzel arra, hogy a valtonosok által szétvert demonstráció egy bejelentett esemény volt.

A szervező megjegyezte, hogy sajnos a biztonságiak valószínűleg összejátszottak a rendőrökkel, mert éppen akkor vonultak félre a rendőrök, amikor a biztonságiak kitörtek és szétverték a ligetvédőket.

Karácsony Gergely is kint volt a demonstráción, aki azt mondta az újságíróknak, hogy ki kell állni mindenki mellett, akit bántalmaznak, vagy megfélemlítenek, és amit itt a biztonságiak csináltak, az elfogadhatatlan. Fontos, hogy a városiak kifejezhessék, hogy támogatják-e a Liget Projektet vagy nem, és nem akarjuk elfogadni, hogy a hatalom egy újabb határt átlépett azzal, hogy a projekt biztonsági emberei így viselkedhetnek.