Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillió fölé mehet a képviselők fizetése

2018.04.27. 08:12

Az eddigi bruttó 748 ezer forintról egymillió forintra nőhet a parlamenti képviselők alapilletménye – értesült a Blikk a tervezetről, amely hamarosan a megalakuló parlament elő kerülhet. A nettó fizetés így 500 ezer forintról 648 ezerre nőhet a 199 fős Országgyűlésben.

2014-ig a bruttó alapfizetés 236 ezer forint volt.

A Fidesz szerint nincs napirenden

"A képviselői bérek emelésére vonatkozó javaslat a sajtóban megjelentekkel szemben nincs napirenden"  – tudatta az MTI-vel közleményében a Fidesz. "A jogszabály arról rendelkezik, hogy a képviselők fizetése a közigazgatási alapilletményhez kötött, megegyezik a helyettes államtitkárokéval. E szabályok szerint fizetésemelés csak akkor lehetséges, ha mindenkinek nő a közigazgatásban az alapilletménye. Képviselői béremelésre vonatkozó javaslat az Országgyűlés napirendjén nincs."

Tovagyűrűző fizetésemelés?

Az alapilletmény növelése – amely mellé a bizottságokban elfoglalt helyek és egyéb juttatások alapján kapnak további összegeket a képviselők – a szabályozás alapján a helyettes államtitkárok fizetésének növekedését is magával hozza, mivel ehhez igazítják a képviselői fizetést. Ezzel a helyettes államtitkárok fizetése annyi lesz, mint most az államtitkároké – így az ő esetükben is valószínű a fizetések megemelése.

Igaz. a Blikknek válaszolva a Miniszterelnökség közölte: az állami vezetők bérét meghatározó illetményalap módosításáról pedig nincsenek információik.

Minden bizonnyal növekedik az egyéb juttatások összege is: a vidéki képviselők eddig legfeljebb 187 ezer forint lakhatási támogatást kaptak, ez a növekvő bérleti díjak alapján már nem feltétlenül fedezi a lakást és a rezsit. 

Az állami vezetők fizetése legutóbb a Gyurcsány-kormány idején emelkedett, még 2008-ban, azóta nem nyúltak a köztisztviselői alapilletményhez.